Πέντε δημοφιλή αντικείμενα που “κρύβουν” κινδύνους για την υγεία

 

Χημική απειλή πέντε δημοφιλή αντικείμενα!…

Καθημερινά  δεκάδες αντικείμενα χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους αφού κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Βρίσκονται μέσα σε κάθε σπίτι και ενώ φαινομενικά φαίνονται αθώα ελοχεύουν κινδύνους για την υγεία.
Ποια είναι όμως  αυτά τα αντικείμενα;
Σύμφωνα με το Reader’s Digest  αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως οι κουρτίνες του μπάνιου και τα έπιπλα κήπου,τα ξαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια,

οι παλιές και φθαρμένες κατσαρόλες και τηγάνια, αλλά και οι διάφορες συσκευασίες τροφίμων μιας χρήσης εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Πέντε δημοφιλή αντικείμενα που “κρύβουν” κινδύνους για την υγεία
φθαρμένα μαγειρικά σκεύη

Τα μαγειρικά σκεύη που έχουν υποστεί γρατσουνιές έχουν βαθιά κοψίματα από μαχαίρια  προκαλούν κινδύνους για την υγεία αφού πολλά από αυτά τα σκεύη παρουσιάζουν  υψηλά ποσοστά αλουμινίου τα οποία συνδέονται  με την πρόωρη εμφάνιση Αλτσχάιμερ.
Για να αποφύγετε να εισχωρήσει  το αλουμίνιο  στο φαγητό που μαγειρεύετε  αντικαταστήστε τα με καινούργια  ή αποφύγετε να μαγειρεύετε σε αυτά.

 ξαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια νερού 
Πέντε δημοφιλή αντικείμενα που “κρύβουν” κινδύνους για την υγεία

Μια προσφιλής τακτική μικρών και μεγάλων είναι να ξαναγεμίζουν  τα πλαστικά μπουκάλια του νερού  Αν και η χρήση τους είναι μόνο για μια φορά εγκυμονούν κινδύνους  όταν χρησιμοποιούνται  πολλές φορές εξαιτίας των βακτηρίων που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους.
Για την αποφυγή τυχόν κινδύνων αποφύγετε να τα χρησιμοποιείται δεύτερη φορά και προτιμήστε να διατηρείτε το νερό κρύο μέσα σε γυάλινα μπουκάλια.

έπιπλα κήπου και  κουρτίνες μπάνιου

Πέντε δημοφιλή αντικείμενα που “κρύβουν” κινδύνους για την υγεία

Δεν υπάρχει μπανιέρα χωρίς πλαστική κουρτίνα και σπίτι χωρίς πλαστικά έπιπλα κήπου
Μπορεί να μοιάζουν ακίνδυνα αλλά όταν όμως, κατασκευάζονται από το γνωστό μας PVC, μπορεί να προκαλέσει βλάβες  στο συκώτι και στα νεφρά. Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι  η ουσία αυτή έχει ενοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Ιδιαίτερα οι κουρτίνες μπάνιου όταν έρχονται σε επαφή με  καυτό νερό τότε  γίνονται περισσότερο τοξικές ενώ αν είναι κρεμασμένες για πολύ καιρό τότε  αποτελούν εστία μόλυνσης αφού συγκεντρώνουν βακτήρια.
Οι ειδικοί συστήνουν   όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα αντικείμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  και να τα αντικαθιστούν  με την πρώτη ευκαιρία
συσκευασίες τροφίμων 
Πέντε δημοφιλή αντικείμενα που “κρύβουν” κινδύνους για την υγεία
Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και την φύλαξη φαγητού σε  κουτιά από αφρολέξ  μπορεί να είναι βολικές  όμως επειδή εμπεριέχουν  μια ουσία την πολυστερίνη εγκυμονούν σοβαρούς  κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η διοχέτευση στυρολίου στο φαγητό μιας χημικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο.
Για καλό και για κακό να αποφεύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα που  έχουν έρθει σε επαφή με την επικίνδυνη αυτή ουσία.
«αθλητικά» μπουκάλια για υγρά
Πέντε δημοφιλή αντικείμενα που “κρύβουν” κινδύνους για την υγεία
Συνήθως τα μπουκάλια αυτά χρησιμοποιούνται από  αθλητές όπως ποδηλάτες, δρομείς  οι οποίοι  στην ώρα της άθλησης  έχουν αυξημένη ανάγκη κατανάλωσης υγρών.
Ωστόσο, πολλά από τα μπουκάλια αυτά περιέχουν πολυκαρβονικά, χημικές ουσίες που κρύβουν την επικίνδυνη για την υγεία δισφαινόλη, που σύμφωνα με έρευνες ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.
Για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων οι ειδικοί συστήνουν την αντικατάσταση των μπουκαλιών αυτών με γυάλινα.
Πηγή:gr.celebrity.yahoo.com