1 Παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά
Καταλήγεις γρήγορα σε συμπεράσματα, νιώθεις διαρκώς πως είσαι το θύμα και βλέπεις μια κατάσταση μόνο από τη δική σου πλευρά; Αν απάντησες ναι, τότε μάθε πως με αυτό τον τρόπο καταφέρνεις να υποτιμάς τον εαυτό σου και να μειώνεις την αυτοπεποίθησή σου. Δείξε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, μην κάνεις μονίμως αρνητικές σκέψεις και θα δεις πως θα αλλάξει και η στάση των άλλων απέναντί σου.
2 Ζηλεύεις
Νιώθεις ζήλια για την επιτυχία του φίλου σου, την προαγωγή ενός συναδέλφου, ακόμα και για τα καινούρια παπούτσια της κολλητής σου; Από που πηγάζει αυτό το συναίσθημα; Να ξέρεις πως όλοι γύρω σου καταλαβαίνουν πως νιώθεις και αυτό αρκεί για να προκαλέσει αμηχανία στις σχέσεις σας. Φτιάξε μια λίστα με όλα όσα σε κάνουν χαρούμενη, αντί να εστιάζεις στα αρνητικά.
3 Χρειάζεσαι διαρκώς επιβεβαίωση
Η γνώμη των άλλων για εσένα είναι τόσο σημαντική ώστε να επηρεάζει τη διάθεσή σου; Όσο περισσότερο βασίζεσαι στους άλλους, τόσο πιο δύσκολο θα σου είναι να πατήσεις στα πόδια σου και να ανακαλύψεις τον πραγματικό εαυτό σου. Εστίασε σε δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, βγάλε από τη ζωή σου τοξικά άτομα που σε κατακρίνουν, βρες χόμπι, κάνε detxo από τα social media. Υπάρχουν πολλές διέξοδοι σίγουρα.
4 Δεν δέχεσαι την κριτική
Κανείς μας δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε τα ψεγάδια μας και όταν μας τα επισημαίνουν είναι ένας τρόπος για να τα βελτιώσουμε. Άκουσε τους άλλους, δώσε σημασία σε όσα έχουν να σου πουν. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην επικοινωνία και στην ανάγκη μας να θέλουμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Απλά να είσαι βέβαιη πως το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου θέλει όντως να σε βοηθήσει και όχι να σε αποπροσανατολίσει.
5 Σχολιάζεις διαρκώς τους άλλους
Πώς περιμένεις να κρατήσεις τους άλλους κοντά σου, αν μιλάς αρνητικά γι’ αυτούς; Πολλές φορές είναι καλύτερο να μένουμε σιωπηλοί όταν μας ρωτούν τη γνώμη μας για κάποιον ή να αλλάζουμε θέμα, παρά να δημιουργούμε ίντριγκες. Εστίασε στη δική σου ζωή και τους στόχους σου και σύντομα θα δεις πως δεν θα έχεις χρόνο για gossip.