Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται εν μέσω κρίσης πανικού, νιώθει ότι ο κόσμος γυρίζει και ότι πρόκειται να συμβεί κάτι κακό (κυρίως στον ίδιο). Ξεκινά από ένα κύμα φόβου και καταλήγει σε ταχυκαρδία. Το μυαλό και το σώμα χάνουν την ικανότητα να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν όταν ο διπλανός τους παθαίνει κρίση πανικού, και τον συμβουλεύουν να το ξεπεράσει και να χαλαρώσει. Αυτό όμως είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να του πεις. Γενικά, αν θέλετε να τον βοηθήσετε, μην του πείτε ποτέ τα παρακάτω.

‘Σταμάτα το’. Αν μπορούσε, θα το έκανε. Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού όμως, το σώμα νομίζει ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και πρέπει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει. Εκείνη τη στιγμή, κλείνει ο λογικός εγκέφαλος και ανάβει το κέντρο ελέγχου του συναισθηματικού εγκεφάλου.

‘Είσαι μια χαρά’. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλά. Η κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλο άγχος που το άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει την αντίδρασή του. Επιπλέον, ένας παρατηρητής μπορεί να μην το αντιληφθεί καν γιατί τα συμπτώματα καλύπτονται εύκολα από κάποιον που το παθαίνει συχνά.

‘Δεν μπορείς απλά να ηρεμήσεις’; Οι κρίσεις έρχονται ξαφνικά και μπορούν να διαρκέσουν για πολλά λεπτά. Αν του συμβαίνει συχνά, ίσως έχει μάθει κάποιες τεχνικές διαχείρισης, αλλά δεν βοηθά ποτέ το να επέμβουμε ώστε να σταματήσει.

‘Μην το δείχνεις’. Με το να πούμε σε κάποιον να φανεί πιο δυνατός, είναι σαν να του λέμε ότι είναι αδύναμος και δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Με το να θυμώνουμε εμείς, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διογκώνουμε την κρίση πανικού. Αντί να λέμε τα λάθος πράγματα, μπορούμε να κατανοήσουμε το πώς νιώθει, να δείξουμε αγάπη και κατανόηση και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να νιώσει ασφαλής.


Πηγή