Η καρδιοπάθεια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλούς τύπους καρδιακών προβλημάτων. Ονομάζεται επίσης καρδιαγγειακή νόσος, που σημαίνει νόσος της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Τα αίτια της καρδιακής νόσου εξαρτώνται από τον τύπο της. Ορισμένες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής, τη γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), τις λοιμώξεις, τα φάρμακα και άλλες ασθένειες.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε καρδιακή νόσο. Μερικούς από αυτούς τους παράγοντες μπορείτε να τους αλλάξετε, αλλά άλλους δεν μπορείτε.

Ποια προειδοποιητικά σημάδια πρώιμης καρδιακής νόσου αγνοούν πολλοί άνθρωποι

1. Εφίδρωση

Έχετε ιδρώσει ποτέ χωρίς προφανή αιτία; Σίγουρα, εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, μπορεί να είναι εξάψεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα από κάτι πιο σοβαρό.

Ο δρ. Ashul Govil λέει ότι το να αισθάνεσαι ξαφνικά ιδρωμένος, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σωματική άσκηση, προκαλεί ανησυχία. “Οι περισσότεροι ξέρουν να περιμένουν τον πόνο στο στήθος, αλλά αγνοούν άλλους βασικούς δείκτες προβλήματος στην καρδιά”, λέει, σημειώνοντας ότι η ξαφνική ανεξήγητη εφίδρωση μπορεί να είναι ένας εύκολος δείκτης καρδιακής νόσου.

2. Πόνος στο σαγόνι και στον αυχένα

Την επόμενη φορά που θα είστε στο γυμναστήριο, δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε στον αυχένα και το σαγόνι σας.

“Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με υποκείμενη καρδιακή νόσο περιγράφουν να αισθάνονται ενίοτε πίεση στο στήθος σε άσκηση/προσπάθεια, μερικές φορές το μόνο σύμπτωμα είναι ο πόνος στη γνάθο ή στον αυχένα”, λέει η δρ. McGowan, Chief Medical Officer στο Family Heart Foundation. “Μην αγνοείτε τον πόνο στο σαγόνι ή τον αυχένα όταν ασκείστε”.

3. Ναυτία

Η δρ. McGowan επισημαίνει επίσης τη ναυτία ως σύνηθες σύμπτωμα καρδιακής νόσου. “Άλλα συμπτώματα υποκείμενης καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και εφίδρωση. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις εάν εμφανιστούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα”, λέει.

Οι γυναίκες, ειδικά, πρέπει να προσέχουν πώς αισθάνονται το σώμα τους. “Είναι αξιοσημείωτο ότι οι γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες θα έχουν άτυπα συμπτώματα για καρδιακές παθήσεις”, εξηγεί η δρ. McGowan.

4. Αϋπνία

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Διάφορες αιτίες μπορεί να σας αναγκάσουν να μην κλείνετε μάτι τη νύχτα, ειδικά όταν διανύετε περίοδο αυξημένου άγχους. Αλλά οι καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να γίνουν αιτία για άυπνες νύχτες, λέει ο καρδιολόγος δρ. Ernst von Schwarz.

“Οι περισσότεροι με καρδιακή νόσο υποφέρουν από αϋπνίες, αλλά αντί αυτό να αξιολογείται ως πιθανή αιτία, συχνά αντιμετωπίζεται απλώς με υπνωτικά χάπια”, εξηγεί, προσθέτοντας ότι αυτό συχνά “έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη κατάλληλων εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού καρδιακών παθήσεων (ιδιαίτερα καρδιακή ανεπάρκεια)ως πιθανή αιτία”.

5. Κόπωση

Σχεδόν όλοι ο γιατροί αναγνωρίζουν την κόπωση ως το #1 σύμπτωμα της καρδιακής νόσου που οι περισσότεροι αγνοούν. “Η κόπωση πολλές φορές είναι αποτέλεσμα αδυναμίας της συσταλτικής δύναμης του καρδιακού μυός (όπως συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια) ή έλλειψης οξυγόνου (όπως συμβαίνει στη στεφανιαία νόσο)”, λέει ο δρ. von Schwartz, ο οποίος σημειώνει ότι τα άτομα με καρδιακή νόσο πιστεύουν ότι “απλώς νιώθουν χαμηλή ενέργεια και κουρασμένοι”.

Γενικά

“Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή”, λέει ο δρ. Govil. “Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει βλάβη στην καρδιά σας και πιο σοβαρές ασθένειες”.

Και ο δρ. von Schwarz συμφωνεί: “Αν και πολλές άλλες παθήσεις μπορούν να μιμηθούν αυτά τα συμπτώματα, πρέπει πάντα να ελέγχετε πρώτα την καρδιά. Αν δεν αισθάνεστε καλά, μιλήστε με τον γιατρό σας”.

φωτό: iStock


Πηγή