Παρουσία στη ΔΕΘ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 8 Σεπτεμβρίου έχει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί το περίπτερο 10, που έχει η ίδια δημιουργήσει, και να συμβάλει στην πρωτοβουλία της για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών αντικειμένων. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο κανονισμών και προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάστηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και η εκστρατεία «Ready to Change» που διοργανώθηκε υπό τη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος της Κομισιόν. Η συγκεκριμένη εκστρατεία είχε ως θέμα «Beat Plastic Pollution» και στόχο την εξεύρεση τρόπων για αποδέσμευση των πολιτών από τη χρήση πλαστικών αντικειμένων.

Η εκστρατεία αυτή έρχεται σε συνέχεια της υιοθέτησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και της πρότασης της Επιτροπής για μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Ειδικότερα μάλιστα η εκστρατεία προσπαθεί να αποτρέψει τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης και να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Είναι ενδεικτικό ότι τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες, ενώ μερικά από τα πιο συνηθισμένα που συναντάμε στις παραλίες είναι τα κύπελλα και τα καπάκια, οι πλαστικές σακούλες, τα αποτσίγαρα, οι μπατονέτες, τα μπαλόνια και τα καλαμάκια στήριξης των μπαλονιών, τα μαχαιροπίρουνα, τα μπουκάλια αναψυκτικών και ποτών καθώς και οι συσκευασίες τροφίμων.

Η Ευρώπη παράγει τεράστιες ποσότητες πλαστικού που αγγίζουν μέχρι και τους 58 εκατ. τόνους ετησίως με το 40% να αφορά πλαστικές συσκευασίες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του 2015, η Ελλάδα εκείνη τη χρονιά παρήγαγε 183.800 τόνους απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών, και μόλις το 37% εξ αυτών ανακυκλώθηκε. Αντίθετα, το 2015, ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των απορριμμάτων σε πλαστικές συσκευασίες που ανακυκλώθηκε άγγιξε το 40%.


Πηγή