Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Περιζήτητες οι εγκαταστάσεις logistics στην περιοχή της Αττικής

Περιζήτητες οι εγκαταστάσεις logistics στην περιοχή της Αττικής

0
Περιζήτητες οι εγκαταστάσεις logistics στην περιοχή της Αττικής

Σε επενδυτικό Ελντοράντο της αγοράς ακινήτων αναμένεται να εξελιχθεί, και τους επόμενους μήνες και το 2021, ο τομέας των logistics. Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, η σημαντική υποεπένδυση στον τομέα αυτόν, σε συνδυασμό με τη συνεχή άνοδο της ζήτησης για σύγχρονους χώρους αποθήκευσης και διαλογής, καθιστά τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων μια από τις ασφαλέστερες κινήσεις για τους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και για τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται έντονη κινητικότητα.

Σύμφωνα με την κ. Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της εταιρείας «JLL – Αθηναϊκή Οικονομική», «μέχρι το τέλος του 2020, αναμένεται να προστεθούν περίπου 200.000 τ.μ. νέων χώρων logistics μόνο στην Αττική. Από αυτά, περίπου τα 4/5 εντοπίζονται στην περιοχή του Ασπροπύργου και στους γύρω δήμους, όπως Μάνδρα και Μαγούλα. Τα ακίνητα που στεγάζουν δραστηριότητες αποθηκευτικές και logistics βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη την τελευταία διετία.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς με πρωταγωνιστή την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου στη Δυτική Αττική και αυξανόμενη παρουσία περιοχών όπως Μεσόγεια, Οινόφυτα αλλά και Σίνδος (Δυτική Θεσσαλονίκη), καταγράφονται σημαντικές επενδυτικές τοποθετήσεις και παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών», αναφέρει η κ. Αγαπητίδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άμεση επίπτωση της πανδημίας οδήγησε σε φρενήρη άνοδο την ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει ο κ. Χρήστος Κάκκαβας, εντεταλμένος σύμβουλος της «JLL – Αθηναϊκή Οικονομική», «το 80% των υπό κατασκευή αποθηκευτικών χώρων έχει ήδη προμισθωθεί και μάλιστα σε τιμές ενοικίων που ίσχυαν πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού». Κατά τον ίδιο, «σε δεύτερο χρόνο, πιστεύουμε ότι η ανθεκτικότητα των logistics είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί, καθώς, κατ’ αρχάς μεταβάλλεται η συμπεριφορά των καταναλωτών, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας στη διατήρηση αποθεματικών, αλλά και στη διεύρυνση της χρήσης αυτοματοποιημένων εφαρμογών». Με δεδομένο ότι όλο και περισσότερο το λιανεμπόριο μετασχηματίζεται και από σημείο πώλησης μετατρέπεται σε σημείο αποθήκευσης/διανομής, η ζήτηση για ακίνητα logistics συνεχώς θα ενισχύεται.

Με βάση τα στοιχεία της «JLL – Αθηναϊκή Οικονομική», το υφιστάμενο απόθεμα logistics στην Αττική ξεπερνάει τα 2,1 εκατ. τ.μ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες νέες κατασκευές, με αποτέλεσμα από το τέλος του 2017, όταν και εκκίνησε η πορεία ανάκαμψης η οποία συνεχίζεται με έντονο ρυθμό μέχρι σήμερα, ιδίως στο Θριάσιο Πεδίο, να έχει αρχίσει να καταγράφεται ανεπάρκεια χώρων προς ενοικίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 απορροφήθηκαν 245.000 τ.μ. μέσω νέων μισθώσεων, ενώ το 2018 το αντίστοιχο μέγεθος είναι ανέλθει σε 241.000 τ.μ.

Το Θριάσιο αποτελεί σταθερά την πρώτη προτίμηση των χρηστών, με μερίδιο 68% στη συνολική επιφάνεια που μισθώθηκε το 2019.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον παρατηρείται και για city logistics, σε περιοχές δηλαδή πλησιέστερα στο κέντρο (π.χ., Ελαιώνας, Μενίδι, Κρυονέρι, Μαρκόπουλο), κυρίως για ηλεκτρονικά καταστήματα, ψυγεία, ταχυμεταφορές και επιχειρήσεις που εξυπηρετούν ξενοδοχεία στην Αθήνα. Στην κατηγορία των ακινήτων σύγχρονων προδιαγραφών, η διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνει πλέον σήμερα το 5%, ενώ οι μισθωτικές αξίες κυμαίνονται μεταξύ 3,80 – 4,20 ευρώ/τ.μ./μήνα. Η δε ζήτηση παραμένει σταθερά υψηλότερη της προσφοράς τα τελευταία χρόνια.

kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com