«Σε καταλαβαίνω», αυτές είναι οι λέξεις που θέλουμε όλοι να ακούσουμε όταν εκφράζουμε το πρόβλημα ή τις ανησυχίες μας σε έναν άλλον άνθρωπο.
Επικυρώστε τα συναισθήματα του άλλου ατόμου. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε μαζί του, η αναγνώριση των συναισθημάτων του μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αφήστε την κριτική στην άκρη.
Το κόλπο για να κάνεις οποιονδήποτε να σου ανοιχτεί είναι η ταύτιση. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης του.
Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να προσποιηθείς. Είναι προνόμιο (ταλέντο, ευχή ή κατάρα – όπως θέλετε πείτε το) των ατόμων με ενσυναίσθηση.
Η ενσυναίσθηση είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Είναι η ικανότητα του να μπορείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου, να δεις τα πράγματα από την οπτική του, να νιώσεις ότι νιώθει.
Τα άτομα με ενσυναίσθηση μπορούν να κάνουν τους συνομιλητές τους να τους να νιώσουν ασφάλεια να μοιραστούν τα μυστικά τους.
Πριν μιλήσεις, άκου «πίσω» από τις λέξεις
Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ακούμε απλά κάποιον και στο να ακούμε ουσιαστικά τι λέει και να καταλαβαίνουμε τι εννοεί.
Η ενεργητική ακρόαση συνίσταται στην ικανότητα να καταβάλλει κανείς συνειδητή προσπάθεια να ακούει με προσοχή και να κατανοεί τα μηνύματα του ομιλητή. Ορισμένα λεκτικά σημεία της ενεργητικής ακρόασης είναι, ενδεικτικά, μία ανάμνηση λεπτομερειών και ιδεών και η υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων.
Αν είσαι ενεργός ακροατής είναι πιο πιθανό οι άλλοι να σουαποκαλύψουν κάτι βαθύ και ουσιαστικό για τον εαυτό τους, λένε οι ερευνητές της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ενεργοί ακροατές, αλλά στην πραγματικότητα, οι 7 στους 10 αφαιρούνται πάνω στη συζήτηση, κάτι που οδηγεί σε παρεξηγήσεις και «χαλάει» τις σχέσεις, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότια Καλιφόρνια.
Για να μπορέσουμε να ακούσουμε κάποιον, είναι ανάγκη να δώσουμε σημασία σε όσα έχει να μας πει. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε την πρόθεση και την επίγνωση να δείξουμε το ενδιαφέρον μας.
Πηγή