Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης σε ηλικία 82 ετών. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η οικογένειά του στο Facebook.

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας, φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς» έγραψε η οικογένεια του σκηνοθέτη και σεναριογράφου στη σελίδα του στο Φαψεβοοκ. «Πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή… μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν» καταλήγει το μήνυμα της οικογένειας.

σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός

Σταύρος Τσιώλης
ταξίδεψε στους…

Posted by Σταύρος Τσιώλης on Monday, July 22, 2019

Ποιος ήταν ο Σταύρος Τσιώλης

Ο Σταύρος Τσιώλης (γενν. στην Τρίπολη στις 6 Οκτωβρίου 1937), ήταν σκηνοθέτης και σεναριογράφος του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 αναγνωρίστηκε, ακόμη και εκτός συνόρων, με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Στη συνέχεια, ο Σταύρος Τσιώλης εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για δεκαπέντε περίπου χρόνια και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 παίχτηκε στο MOMA, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

To 2006 βραβεύτηκε με τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη. Την βράβευση έκανε ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η επιστροφή του στην ενεργό δράση

Το 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας «Γυναίκες που περάσατε από εδώ», με χρηματοδότηση crowdfunding που κλείνει την τριλογία “Γυναίκες” (μετά το Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε και Ας περιμένουν οι Γυναίκες).

Το 2016 ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» σε σενάριο του Σταύρου Τσιώλη με αφορμή τα 90 χρόνια από την ίδρυση τότε, της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Ο Σταύρος
Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια
των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές
της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα
Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).

iefimerida.gr

Πηγή