Η υπομονή και η συνέπεια μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των νηπίων και ειδικά των παιδιών ηλικίας τριών, τεσσάρων και πέντε ετών. Ταυτόχρονα, ίσως χρειαστεί, κάποιες φορές, να δοκιμάσετε διάφορες τακτικές μέχρι να βρείτε ποια είναι η κατάλληλη, που θα λειτουργήσει καλύτερα για το παιδί και την οικογένειά σας.

Τι να περιμένετε από τα νήπια

Τα νήπια συνήθως αποζητούν περισσότερη ελευθερία και θέλουν να είναι ανεξάρτητα. Αυτή η αναζήτηση αυτονομίας ενδεχομένως να αποτελέσει πρόκληση για τους γονείς, αφού θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε τα παιδιά να υπακούουν σε κανόνες και να μην βγαίνουν εκτός ορίων. Παράλληλα, σε αυτήν την ηλικία το παιδί πειραματίζεται συχνά, καθώς θέλει να διαπιστώσει πως απαντάτε σε κάθε του συμπεριφορά. Όταν συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αφού ακόμα οι κινητικές τους δεξιότητες δεν τους το επιτρέπουν, απογοητεύονται και ο τρόπος για να το εκφράσουν είναι η ανυπακοή ή και η έντονη νευρικότητα.

Τα νήπια, επιπλέον, μπορούν να διαχωρίσουν το λάθος από το σωστό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ακολουθήσουν απλούς κανόνες και συχνά ενθαρρύνονται να υπακούσουν για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι μπορούν να αντιληφθούν την λογική των ενηλίκων κι έτσι ορισμένες φορές μπορεί να μπερδευτούν και να μην κάνουν τελικά και την καλύτερη επιλογή.

Οι προκλήσεις…

Τα νήπια ενδεχομένως να πουν ψέματα, είτε στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις συνέπειες μιας λανθασμένης πράξης τους είτε γιατί χρησιμοποιούν απλώς την φαντασία τους και πλάθουν με το νου τους ιστορίες. Η διαρκής γκρίνια αποτελεί ένα ακόμα κοινό ζήτημα που σχετίζεται με την νηπιακή ηλικία. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν την τάση να πιστεύουν ότι αν δεν πείτε το πολυπόθητο ναι την πρώτη φορά, τότε μπορούν να επιστρατεύσουν την γκρίνια ή και τις διαρκείς παρακλήσεις τους προκείμενου να σας πείσουν.

…και πώς θα τις διαχειριστείτε

Για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα προβλήματα συμπεριφοράς των νηπίων είναι σημαντικό να επιβάλλετε τις συνέπειες, που συνεπάγονται όταν εκείνο βγει εκτός ορίων, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη της μη επιθυμητής συμπεριφοράς. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί όταν αυτό συμπεριφέρεται σωστά, αφού έτσι θα το παρακινήσετε να συνεχίσει την καλή δουλειά.

Πηγή: vita.gr

Πηγή