Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διατροφή μας όπως συνιστούν διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, δεν μπορεί να είναι η ίδια όπως στις υπόλοιπες εποχές. Υψηλή θερμοκρασία και ειδικές ανάγκες ενυδάτωσης επιβάλλουν άλλες διατροφικές επιλογές.

Το καλοκαίρι είναι καλό να ακολουθεί κανείς τις εξής αρχές στη διατροφή του:

  • Να είναι χαμηλή σε λιπαρά (ιδιαίτερα σε κορεσμένο λίπος γαλακτοκομικών και κρέατος), ώστε τα γεύματα να είναι εύπεπτα. Η παραμονή της τροφής στο στομάχι και η διαδικασία της πέψης της, εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα λίπους που περιέχει. Τους ζεστούς μήνες, όταν η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού
    • συστήματος δυσχεραίνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η ελάχιστη παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικά γεύματα, μικρά σε όγκο και φτωχά σε λίπος.
    • Να είναι πλούσια σε νερό, ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Για τη σωστή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων, όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό, αλλά και η επάρκειά της σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο κ.λπ.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος), που χάνονται με την έντονη εφίδρωση. Να θυμάστε οτι καφές και αλκοόλ δεν συνυπολογίζονται ως μέσα ενυδάτωσης, γιατί έχουν διουρητική δράση.
    • Να προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια μέσα από τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και το ρύζι . Προτιμήστε τις αμυλούχες αυτές τροφές σε ελαφριές μαγειρικές παρασκευές, όπως το μαγείρεμα στον ατμό.
    • Να είναι φτωχή σε στοιχεία που διεγείρουν το πεπτικό, όπως τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.
    • Όσον αφορά το αλάτι, δεν χρειάζεται να αυξηθεί στη διατροφή μας το καλοκαίρι. Μόνο όσοι παίρνουν ελάχιστο αλάτι τον υπόλοιπο χρόνο, χρειάζεται να το αυξήσουν το καλοκαίρι.

 

 

 

 

Πηγή:tsekouratoi.gr