Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες επανεκκίνησης των οικονομιών διεθνώς ύστερα από πολλές εβδομάδες επιβολής περιοριστικών μέτρων, ενώ η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί.
Προσγείωση στις 600 μονάδες με ισχυρές απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, και κυρίως μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας έχει υποστεί ένα πρωτοφανές σοκ από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες επανεκκίνησης των οικονομιών διεθνώς ύστερα από πολλές εβδομάδες επιβολής περιοριστικών μέτρων, ενώ η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί, στέλνοντας τους δείκτες στο «κόκκινο».
Το Χ.Α., σε αυτό το ιδιαίτερα ευάλωτο περιβάλλον για την επενδυτική ψυχολογία, δεν μπόρεσε να διατηρήσει την ανάκαμψη που σημείωσε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, χάνοντας έτσι όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει, δίνοντας εκ νέου μάχη με το επίπεδο στήριξης των 600 μονάδων, έστω και αν ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Οι πωλητές στράφηκαν και πάλι στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε πολλά blue chips, ενώ οι περισσότεροι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα αρνητικά.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,59% στις 600,67 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε στα αρνητικά, και ο τζίρος ανήλθε στα 45,08 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, επόμενο σημείο στήριξης είναι οι 590 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 620 μονάδες. Κατά τη «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», ιδιαίτερη βαρύτητα για τη βραχυπρόθεσμη τάση αποκτούν τα επίπεδα των 580 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,46% στις 1.460,08 μονάδες, ενώ με απώλειες της τάξης του 1,18% στις 825,11 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Aegean (-6,84%), Motor Oil (-4,49%), Fourlis (-3,51%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,22%) και ΕΛΠΕ (-2,96%). Ανοδικά έκλεισαν μόνο δύο τίτλοι, η Lamda Development με άνοδο 0,73%, η Βιοχάλκο με κέρδη 0,47% και η ΕΥΔΑΠ στο +0,31%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,88% στις 313,77 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,38%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με πτώση 2,37%, την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 1,92% και την Eurobank να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση στο -4,23%.
Η ροή των οικονομικών δεδομένων αναμένεται το επόμενο διάστημα να διατηρήσει τη νευρικότητα στην επενδυτική ψυχολογία. Οπως σημειώνει η «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ», οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για τον σχηματισμό που θα ακολουθήσει το ΑΕΠ το 2020 και στη συνέχεια ποικίλλουν, από το σχήμα «V» και το «U» για τους πιο αισιόδοξους μέχρι το «W» και το «L» για τους απαισιόδοξους.
Επομένως, η πορεία και των χρηματιστηριακών δεικτών μπορεί να κινηθεί από ανοδικά μέχρι πτωτικά και πάλι, επιβεβαιώνοντας το σενάριο του διπλού πάτου εάν η ύφεση υποτροπιάσει και η πανδημία αναζωπυρωθεί, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα.