Μπορεί το νερό να είναι απαραίτητο για την ενυδάτωσή σας, οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Nutrition ESPEN, όταν το φαγητό συνδυάζεται με νερό, η κατοπινή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Στο πλαίσιο του σχετικού πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να φάνε ένα ντόνατ και να πιούν ένα ποτήρι νερό πριν, μετά ή μαζί με το γλυκό. Μία τέταρτη ομάδα εθελοντών έφαγε το ντόνατ χωρίς να πιει τίποτα και μία πέμπτη έφαγε δύο ντόνατς.

Οι συμμετέχοντες που ήπιαν νερό μαζί με το ντόνατ παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου τους από όλες τις άλλες ομάδες. Μάλιστα, η αύξηση του σακχάρου ήταν μεγαλύτερη για όσους έφαγαν το ντόνατ και ήπιαν νερό ακόμη και σε σχέση με όσους έφαγαν δύο ντόνατς! Από την άλλη, τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν όσοι ήπιαν νερό μισή ώρα αφού έφαγαν το ντόνατ.

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ανεβαίνουν μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, καθώς οι τροφές διασπώνται και απελευθερώνουν τη ζάχαρη που περιέχουν. Όταν όμως το σάκχαρο αυξάνεται υπερβολικά και ιδίως όταν παραμένει μόνιμα σε υψηλά επίπεδα, τότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Όπως εξηγούν στη μελέτη τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αντον ντε Κομ στο Σουρινάμ της Νότιας Αμερικής, το νερό επιταχύνει την απορρόφηση της ζάχαρης από τον οργανισμό κι έτσι δεν πρέπει να συνδυάζεται με το φαγητό.

Αν και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο ντόνατς στο πείραμά τους, αναφέρουν ότι η ίδια επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου ισχύει για οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Πηγή: Mail Online

govastileto.gr


Πηγή