Πιο εύκολες, πιο δίκαιες, πιο γρήγορες οι μετεγγραφές φοιτητών
Τέλος στην οικονομική ασφυξία που υφίστανται οι οικογένειες με περισσότερους από έναν φοιτητές συντηρώντας ακόμη και τρία σπίτια σε διαφορετικές πόλεις της χώρας επιδιώκει να βάλει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές που ανακοινώνεται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ένα σχέδιο διορθωτικών παρεμβάσεων που θα ευνοήσει τις μετεγγραφές αδελφών και θα περιορίσει την εξάντληση του οικογενειακού προϋπολογισμού εν μέσω οικονομικής κρίσης. Συγχρόνως θα αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση χιλιάδων οικογενειών τα μέλη των οποίων συναντώνται λόγω αυξημένων εξόδων στις μετακινήσεις ελάχιστες φορές ετησίως.Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε πανεπιστήμια κοντά στην πόλη όπου ζουν οι γονείς ή στην ίδια πόλη και για όσες οικογένειες σπουδάζουν ένα παιδί αλλά έχουν διαπιστωμένη αδυναμία να καλύψουν οικονομικά τις απαιτήσεις της φοιτητικής ζωής μακριά από το σπίτι (ενοίκια, φαγητό, λογαριασμοί, μετακινήσεις). «Είναι παρεμβάσεις που δεν απαιτούν χρήματα και γίνονται για να στηρίξουν την οικογένεια» λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας και διευκρινίζουν ότι οι μετεγγραφές στα πανεπιστήμια θα γίνονται συνδυαστικά με αξιολόγηση συγγενικών κριτηρίων (αδέλφια) και εισοδημάτων.

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Η φιλοσοφία του υπουργείου κινείται στην κατεύθυνση τού να δείξει το κράτος επιείκεια ως προς τα εισοδήματα ανεβάζοντας το εισοδηματικό όριο σε ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 30.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) και να προσαυξάνεται αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Επί της ουσίας εκτός της ύπαρξης ενός άπορου φοιτητή ή δύο ή και περισσότερων αδελφών – φοιτητών, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των μελών της οικογένειας και τα εισοδήματά της. «Πρέπει να βοηθήσουμε τις φτωχές οικογένειες ή ακόμη και εκείνες που έχουν κάποια εισοδήματα αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν διαφορετικά σπίτια για τα παιδιά τους που φοιτούν σε διαφορετικά πανεπιστήμια» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με όσα είπε προσφάτως σε συνομιλητές του ο Ανδρέας Λοβέρδος, «θα είναι τέτοια τα κριτήρια που θα αντιμετωπίζεται πραγματικά η ανάγκη. Αν έχει κάποιος 5.000 ευρώ εισόδημα και ζει στην Αθήνα, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να σπουδάσει ένα παιδί στο Ηράκλειο της Κρήτης». Ωστόσο, θα υπάρξει ένα σύστημα επιλογής και κριτηρίων που δεν θα οδηγεί στη συγκέντρωση φοιτητών στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα επιταχύνει τη διαδικασία των μετεγγραφών.
Το θέμα των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη του Συντονιστικού του
ΠαΣοΚ στη Βουλή παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να καταλήξει ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επεσήμανε όμως ότι υπάρχουν παραδείγματα οικογενειών με τρία παιδιά φοιτητές, οι οικογένειες των οποίων υποχρεούνται να συντηρούν τέσσερα διαφορετικά νοικοκυριά. «Ας βρούμε έναν τρόπο να λυθεί αυτό το κοινωνικό πρόβλημα» σχολίασε, βρίσκοντας σύμφωνο και τον υπουργό Παιδείας.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ενώ είπε για την Τράπεζα Θεμάτων (σ.σ. το σύστημα εξετάσεων που ετέθη σε εφαρμογή φέτος) ότι είναι «ένας χρήσιμος θεσμός τον οποίο δεν θα πρέπει να πειράξει κανείς». Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα περιμένει να δει τις βαθμολογίες όσων έδωσαν εξετάσεις και αργότερα θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις «χωρίς αιφνιδιασμούς» όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου. Ο ίδιος ο υπουργός είπε στη σύσκεψη των στελεχών του ΠαΣοΚ ότι ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων εφαρμόστηκε πιεστικά και βιαστικά και στις εξετάσεις συμπεριελήφθησαν θέματα χωρίς αυστηρό έλεγχο, όμως κανείς δεν σκέφτεται την κατάργησή του.