Οι βελτιώσεις αφορούν την κατάργηση δικαιολογητικών, όπως το πιστοποιητικό γης και το έντυπο υπολογισμού της αξίας των κινητών περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, ενώ ήδη έχει καταργηθεί η υποχρέωση κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών.

Να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των δανειοληπτών που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, επιχειρεί η κυβέρνηση ενόψει της 31ης Δεκεμβρίου που εκπνέει το ευνοϊκό καθεστώς προστασίας με κρατική επιδότηση.

Η αποτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που σχεδιάστηκε για να υποδεχθεί περίπου 100.000 αιτήσεις, αλλά μέχρι σήμερα αυτές μόλις και μετά βίας φθάνουν τις 300, έχει ήδη ανοίξει από την πλευρά της κυβέρνησης τη συζήτηση για παράταση της λειτουργίας της. Η παράταση θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις τράπεζες αλλά και τους θεσμούς, που αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική.

Στόχος είναι να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να υποβάλουν αίτηση, αλλά δυσκολεύονται σε κάποιο από τα στάδια της διαδικασίας, καθώς και να πειστούν όσοι παραμένουν δύσπιστοι και επιμένουν στην προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη. Η προσπάθεια για βελτίωση της διαδικασίας προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων συνδέεται και με την προοπτική αναμόρφωσης του πτωχευτικού νόμου για τους ιδιώτες, στην οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει έως τα τέλη του χρόνου. Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη αποτελεί μεταμνημονιακή υποχρέωση και με βάση όλες τις εκτιμήσεις η αλλαγή του σηματοδοτεί και το τέλος εποχής ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού καθεστώτος, που λειτούργησε ως προστατευτική ομπρέλα για περίπου 200.000 δανειολήπτες τα χρόνια της κρίσης.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει θα είναι σαφώς περισσότερο αυστηρό και λιγότερο γενναιόδωρο σε σχέση με τις ρυθμίσεις και τις διαγραφές δανείων που επέτρεψε μέχρι σήμερα ο νόμος Κατσέλη, και το γεγονός ότι χρονικά συμπίπτει με τη λήξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημιουργεί εν δυνάμει μια εκρηκτική επόμενη μέρα ενόψει και των γενικευμένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων, στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν οι τράπεζες το 2020.

Με αυτά τα δεδομένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία, και αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον όσων θα μπορούσαν να ενταχθούν στον σχετικό νόμο.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε επιπλέον βελτιώσεις για τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων. Οι βελτιώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την κατάργηση δικαιολογητικών, όπως το πιστοποιητικό γης και το έντυπο υπολογισμού της αξίας των κινητών περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, ενώ ήδη έχει καταργηθεί η υποχρέωση κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών. Στις διορθωτικές κινήσεις για την πρώτη κατοικία που προχωρεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται επίσης:

• Η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Το μέτρο αφορά κυρίως όσους έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους, όπως π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, τελωνειακοί, ιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κ.λπ.

• Η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη, ακόμη και σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες. Το μέτρο διευκολύνει συγγενείς όταν κάποιο εμπλεκόμενο μέλος ζει στο εξωτερικό και αδυνατεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα, θανόντες που οι κληρονόμοι τους δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά, διαζευγμένα ζευγάρια που δεν επικοινωνούν πλέον κ.λπ.

• Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων σε περιπτώσεις οφειλετών που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, ώστε να μην χρειάζεται η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος.

• Το δικαίωμα για κρατική επιδότηση όλων των συνιδιοκτητών που αιτούνται προστασίας της πρώτης κατοικίας.

• Η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25ετίας.

• Η δυνατότητα των οφειλετών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων ή που τα δάνειά τους που αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείες απόκτησης ή/και διαχείρισης απαιτήσεων να ρυθμίζουν επίσης τις οφειλές τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

• Η δυνατότητα ισχύος της προστασίας στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή της αίτησης. Το μέτρο διευκολύνει τους οφειλέτες που μπήκαν στην πλατφόρμα, αλλά καταχώρησαν εσφαλμένα στοιχεία λόγω αμέλειας.

• Η δυνατότητα χρηματοδότησης από την τράπεζα της αμοιβής του δικηγόρου, εφόσον οι οφειλέτες επιθυμούν να αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την προετοιμασία της αίτησής τους.

kathimerini.gr