Εύκολη / Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 20΄
Αντί για μαρινάτο γαύρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντσούγιες, στραγγισμένες από το λάδι τους.
- 1 δόση ζύμη για πίτσα (βλ. βασική συνταγή)
- 1 δόση σάλτσα ντομάτας*
- 1 φρέσκια πιπερίτσα πεπεροντσίνο, ψιλοκομμένη (ή άλλη φρέσκια καυτερή πιπερίτσα. Εναλλακτικά, βάζουμε καυτερό μπούκοβο)
- 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 20 φιλέτα μαρινάτου γαύρου (σε βαζάκι ή δισκάκι μέσα σε λάδι – στα σούπερ μάρκετ)
- 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. ξερό)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε καλά (για τουλάχιστον 10 λεπτά) τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Καλύπτουμε τη ζύμη με σάλτσα ντομάτας. Σκορπίζουμε το πεπεροντσίνο και τις ροδέλες κρεμμυδιού και βάζουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου.
Ψήνουμε την πίτσα για 15-20 λεπτά, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, αλλά να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Τι πίνουμε: Ένα εκφραστικό ροζέ τύπου Προβηγκίας, ικανό να υποστηρίξει τις δυνατές γεύσεις.
*Σάλτσα ντομάτας
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε 2 πολύ ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου για 15 δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε αμέσως 3-4 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρια και ψιλοκομμένες, και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο, ή ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.