«Καπέλο» 44% για το ρεύμα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σε σχέση με τη μέση λιανική τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σταθμισμένη με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία.
Τα στοιχεία που εκδίδει σε μηνιαία βάση η συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT, σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, τα οποία αποτελούν και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μοναδικό σημείο αναφοράς, σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής του ρεύματος στον ευρωπαϊκό χώρο, αφήνουν έκθετη τη διοίκηση της ΡΑΕ, που επιμένει να μεταδίδει καθησυχαστικά μηνύματα για τις εγχώριες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε τηλεοπτική εμφάνιση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας διέψευδε ότι η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι αυτόν τον μήνα (Δεκέμβριος) η τιμή ήταν από τις υψηλότερες, αλλά τον περασμένο μήνα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η αλήθεια είναι ότι, όπως επισήμαινε και η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση εποπτείας της Ελλάδας, επικαλούμενη τα στοιχεία της VaasaETT, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν το μεγάλο ράλι τιμών που ακολούθησε, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (σε απόλυτα ποσά, χωρίς στάθμιση για την αγοραστική δύναμη) ήταν 14% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο, επίσης από τη VaasaETT, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στη ΡΑΕ, καθώς η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (χωρίς στάθμιση αγοραστικής δύναμης) είχε ακολουθήσει τέτοια ανοδική πορεία, που έφθασε να είναι 32% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, έναντι 14% τον Σεπτέμβριο, όπως προαναφέρθηκε. Προφανώς, το ενεργειακό κύκλωμα βρήκε την ευκαιρία εν μέσω ευρωπαϊκής κρίσης για να αυξήσει τα δικά του περιθώρια κέρδους, κάτι που, με τη σειρά του, γεννά πολλά ερωτήματα για πιθανές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, τις οποίες η ΡΑΕ επιμένει να μην ερευνά.
Όπως φαίνεται στο γράφημα από την έκθεση της VaasaETT, μόνο πέντε χώρες (Δανία, Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία) με πολύ υψηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα έχουν ακριβότερες τιμές λιανικής στο ρεύμα, που πάντως δεν απέχουν και πολύ από τις ελληνικές. Στην Ελλάδα, η τιμή της κιλοβατώρας είναι 31,5 ευρώ και στην πρώτη της κατάταξης, Δανία φθάνει τα 39,8 ευρώ. Η μέση τιμή στην ΕΕ (σκούρα πράσινη γραμμή) είναι 23,88 ευρώ, δηλαδή η ελληνική είναι περίπου 32% μεγαλύτερη.
Οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη
Οι συγκρίσεις γίνονται, όμως, αποκαρδιωτικές για τους Έλληνες καταναλωτές, όταν μπαίνει στην εξίσωση και η αγοραστική δύναμη. Ο οίκος VaasaETT υπολογίζει τις τιμές λιανικής και με τη στάθμιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κάθε χώρας, ώστε να βγαίνει και ένα συμπέρασμα για το πόσο βαριά χτυπούν τα εισοδήματα των καταναλωτών οι τιμές του ρεύματος.
Με βάση αυτή τη σύγκριση, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε όλη την Ευρώπη, καθώς μόνο τους (πολύ φτωχότερους) καταναλωτές της Ρουμανίας πλήττουν τόσο έντονα οι τιμές του ρεύματος. Για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της Ευρώπης, το ρεύμα είναι συγκριτικά έως και πολύ φθηνότερο.
Όπως φαίνεται στο γράφημα, η τιμή στην Ελλάδα (38,09 ευρώ) είναι 44% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε σχέση με την φθηνότερη χώρα, την Τσεχία, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα τρεις φορές ακριβότερα.
Οι τιμές του ρεύματος σταθμισμένες με την αγοραστική δύναμη
«Κερασάκι στην τούρτα» αυτών των εξοργιστικών, για τους καταναλωτές, στοιχείων είναι ότι τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πέτυχε άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ, καθώς στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σε όλη την Ευρώπη, κατά 22%. Έτσι, από τη μια πλευρά η κυβέρνηση παρέχει όλο και μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, από την άλλη οι πάροχοι έχουν την άνεση να κάνουν πρωταθλητισμό ανατιμήσεων. Η δε Ρυθμιστική Αρχή, δεν βρίσκει κάτι να πηγαίνει στραβά στη λειτουργία της αγοράς και ο κ. Δαγούμας προκαλεί στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις τις εταιρείες… αν τολμούν να καταστρατηγήσουν τους κανόνες της αγοράς.
Πηγή