Μια νέα επιστημονική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο νωρίς, ιδίως μεταξύ 10 και 11 το βράδυ, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που πέφτουν για ύπνο αργά ή πριν από τις 10 το βράδυ.

Ενώ έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της καρδιαγγειακής υγείας, η σχέση μεταξύ του χρόνου έναρξης του ύπνου και της υγείας της καρδιάς έχει μελετηθεί λιγότερο καλά. Σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal Digital Health of the European Society of Cardiology, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον David Planes του Πανεπιστημίου του Exeter, ανέλυσαν στοιχεία από 88.026 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών (43-79 ετών).

Οι συνήθειες του ύπνου καταγράφηκαν για μία εβδομάδα με μια ειδική συσκευή που φοριέται στο χέρι του συμμετέχοντα, ενώ ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με δημογραφικά, ιατρικά δεδομένα και στοιχεία του τρόπου ζωής. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για πιθανές διαγνώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας ισχαιμικής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα επόμενα έξι χρόνια, το 3,6% των ατόμων εμφάνισε τέτοιο πρόβλημα. Η πιθανότητα ήταν υψηλότερη για όσους κοιμόντουσαν μετά τα μεσάνυχτα και χαμηλότερη για όσους κοιμόντουσαν μεταξύ 10 και 11 π.μ.

Σε σύγκριση με εκείνους που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 π.μ., εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα είχαν κατά μέσο όρο 25% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 11 και 12 π.μ. είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο και εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο πριν από τις 10 π.μ. είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο. Ο κίνδυνος αυτός είναι γενικά υψηλότερος για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες και φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι αυτές που επωφελούνται περισσότερο αν πέφτουν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 π.μ.


Πηγή