Οπως συμβαίνει και με την επιδερμίδα μας, η μετάβαση από τη ζέστη του καλοκαιριού στο κρύο του χειμώνα επιβάλλει την αναπροσαρμογή της περιποίησης των μαλλιών μας. Ετσι θα καλύψουμε απόλυτα τις ανάγκες τους προκειμένου να παραμείνουν υγιή, απαλά και λαμπερά όλον τον χρόνο. Για παράδειγμα, κατά τη χειμερινή σεζόν οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο κλιματισμός και ο ξηρός αέρας επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της τρίχας. Από την άλλη, το καλοκαίρι ο ήλιος απειλεί την υγεία των μαλλιών καθώς προκαλεί οξείδωση και ξεθώριασμα στο βαμμένο χρώμα τους.
Γι’ αυτό είναι καλό να φροντίζουμε τα μαλλιά μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του λουσίματος
Η συχνότητα λουσίματος εξαρτάται από τον τύπο του τριχωτού της κεφαλής μας και την κατάσταση της τρίχας, ανάλογα με τις τεχνικές επεξεργασίες και το στάιλινγκ που έχει υποστεί.
Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε το λούσιμο σε καθημερινή βάση, προκειμένου να μην απογυμνώνουμε το τριχωτό και την τρίχα από τα πολύτιμα φυσικά τους έλαια και την υγρασία τους. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπου είναι καλό να αυξήσουμε τη συχνότητα του λουσίματος σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση.
1. Εχουμε λιπαρό τύπο μαλλιών
Ο τύπος αυτός έχει την τάση να έλκει τους ρύπους από το περιβάλλον, τη σκόνη και το καυσαέριο. Ετσι φράζουν οι πόροι με αποτέλεσμα την εμφάνιση πιτυρίδας και ξηροδερμίας. Ο βαθμός της λιπαρότητας εξαρτάται επίσης από την ηλικία, την κληρονομικότητα, τον τρόπο ζωής και τις ορμονικές μεταβολές. Ετσι ίσως χρειάζεται να λουζόμαστε σχεδόν κάθε μέρα αν διαπιστώνουμε έντονη λιπαρότητα.
2. Ο τρόπος ζωής μας
Αν η δουλειά μας απαιτεί τη συχνή μετακίνηση μέσα στην πόλη ή έντονη σωματική δραστηριότητα, τότε το συχνό λούσιμο επιβάλλεται προκειμένου να απομακρύνουμε το καυσαέριο, τη σκόνη και τον ιδρώτα από το τριχωτό και τα μαλλιά.
Η περιποίηση ανάλογα με το σχήμα τους
Ισια μαλλιά
– Με όγκο
Σημείωση: Αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, είμαστε από τις τυχερές, διότι δεν χρειάζονται καμία προσπάθεια προκειμένου να φαίνονται λαμπερά και στιλπνά.
– Πολύ λεπτά, χωρίς όγκο
– Με λιπαρότητα στις ρίζες
Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο στάιλινγκ να γίνουν σούπερ λεία και να αντανακλούν το φως πολύ περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη μαλλιών.
Tips περιποίησης
*Επιλέγουμε ένα ήπιο σαμπουάν που απομακρύνει απαλά την περιττή λιπαρότητα και τους ρύπους. Για να δείχνουν λιγότερο θαμπά και να έχουν φυσικό όγκο, προτιμάμε μια σύνθεση που βασίζεται σε συστατικά τα οποία προσφέρουν στην τρίχα όγκο και ζωντάνια.
*Λουζόμαστε κάθε 2-3 μέρες εκτός και αν συντρέχουν οι παραπάνω εξαιρέσεις που υπαγορεύουν πιο συχνό λούσιμο.
* Χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε ένα απαλό κοντίσιονερ ειδικό για λεπτά, χωρίς όγκο μαλλιά και το εφαρμόζουμε στα μήκη αποφεύγοντας στις ρίζες.
* Αποφεύγουμε τις ενυδατικές leave in φόρμουλες γιατί θα βαρύνουν την τρίχα.
*Πριν να τα στεγνώσουμε με το πιστολάκι βάζουμε ένα προϊόν στάιλινγκ για όγκο στις ρίζες.
*Καθώς τα στεγνώνουμε με το σεσουάρ ανασηκώνουμε τις ρίζες με μια χτένα για να αποκτήσουν όγκο.
*Τα scrubs για το τριχωτό είναι μια καλή λύση για την εξυγίανσή του και την απομάκρυνση της λιπαρότητας. Ωστόσο, προσοχή στις υπερβολές. Η απολέπιση του τριχωτού μία φορά στις 10 μέρες αρκεί.
Κυματιστά / σπαστά
Ο πιο κατάλληλος τύπος για πειραματισμούς. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι δν χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποκτήσουν μπούκλες ή να γίνουν ίσια. Επίσης, επειδή συνήθως διαθέτουν φυσικό όγκο, συγκρατούν το φορμάρισμα κάθε χτενίσματος μέχρι το επόμενο λούσιμο.
Τips περιποίησης
* Θρέφουμε τις ρίζες και τα μήκη των μαλλιών εφαρμόζοντάς τους ένα ειδικό έλαιο μία ώρα πριν από το λούσιμο. Ετσι η υφή της τρίχας θα βελτιωθεί και θα γίνει λεία και απαλή.
*Χρησιμοποιούμε απαρεγκλίτως κοντίσιονερ και μάσκα μετά το λούσιμο.
*Απλώνουμε καθημερινά, είτε σε νωπά είτε σε στεγνά μαλλιά, μια leave-in σύνθεση που τα διατηρεί ενυδατωμένα ως το επόμενο λούσιμο.
*Επίσης μπορούμε να την εφαρμόζουμε αντί για αφρό, για να τονίζουμε τον κυματισμό των μαλλιών μας.
*Κατά το στέγνωμα με το σεσουάρ σκύβουμε το κεφάλι και «τσαλακώνουμε» τα μαλλιά με τις παλάμες μας. Ετσι θα αποκτήσουν ανάλαφρη υφή και κίνηση.
*Πριν από το θερμό στάιλινγκ εφαρμόζουμε οπωσδήποτε μια προστατευτική σύνθεση που θωρακίζει την τρίχα μέχρι και τους 250ο Κελσίου.
Μπούκλες
Κάνουν πιο νεανική την εμφάνισή μας, ωστόσο χρειάζονται περισσότερη περιποίηση. Αυτός ο τύπος τρίχας τείνει προς την αφυδάτωση και το φριζάρισμα, ιδίως τις μέρες που έχει περισσότερη υγρασία.
Tips περιποίησης
*Επιλέγουμε σαμπουάν και κοντίσιονερ βαθιάς ενυδάτωσης ή ειδικά σχεδιασμένα για μπούκλες.
* Λουζόμαστε το πολύ μέρα παρά μέρα για να προστατεύουμε τα φυσικά έλαια της τρίχας.
* Στο ενδιάμεσο διάστημα φρεσκάρουμε τα μαλλιά μας με ένα ξηρό σαμπουάν (dry shampoo).
* Για να καταπολεμήσουμε το φριζάρισμα και τον στατικό ηλεκτρισμό χρησιμοποιούμε ένα spray προστασίας από τη θερμότητα και κάποια ειδική σύνθεση κατά του φριζαρίσματος.
*Τρεις φορές την εβδομάδα, μετά το λούσιμο, εφαρμόζουμε μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης και θρέψης. Την απλώνουμε σε όλο το μήκος τους αποφεύγοντας τις ρίζες και φοράμε ένα σκουφάκι. Η θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί βοηθάει τα συστατικά να διειδύσουν πιο γρήγορα στο εσωτερικό της τρίχας
* Η εναλλαγή της θερμοκρασίας από το κρύο εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι αφυδατώνει τα μαλλιά και εντείνει το φριζάρισμα. Γι’ αυτό ενισχύουμε την καθημερινή ενυδάτωσή τους με ένα έλαιο. Το απλώνουμε απευθείας σε νωπά μαλλιά μετά το λούσιμο ή μετά το στέγνωμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις άκρες.
*Αναζωογονούμε το σχήμα της μπούκλας με ένα ενυδατικό προϊόν, είτε σπρέι, είτε γαλάκτωμα που δεν ξεβγάζεται, ή με έναν ειδικό αφρό.
Πολύ σγουρά (αφρικανικού τύπου)
Οι τρίχες είναι αρκετά άγριες και σκληρές και δύσκολα επιδέχονται ίσιωμα ή πειθαρχία. Παρ’ όλα αυτά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα και θρέψη γιατί έχουν την τάση να φριζάρουν έντονα.
Tips περιποίησης
*Τα μαλλιά μας χρειάζονται άφθονη ενυδάτωση που θρέφει σε βάθος την τρίχα και περιορίζει το φριζάρισμα.
*Οπως και στον ξηρό τύπο μαλλιών, περιορίζουμε το λούσιμο σε μία-δύο φορές την εβδομάδα.
* Μετά το λούσιμο αναμειγνύουμε μια ποσότητα κοντίσιονερ με ένα θρεπτικό έλαιο, όπως χοχόμπα, αργκάν ή καρύδας, και την απλώνουμε στα μαλλιά μας. Ετσι θα διευκολύνουμε το ξέμπλεγμά τους.
*Στο διάστημα μεταξύ του κάθε λουσίματος φρεσκάρουμε τις μπούκλες μας ως εξής: βρέχουμε τα μαλλιά και στη συνέχεια τους εφαρμόζουμε μια μάσκα εντατικής επανόρθωσης. Την αφήνουμε να δράσει μία ώρα περίπου και στη συνέχεια ξεπλένουμε. Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους. Γενικώς αποφεύγουμε το πιστολάκι.
* Προτιμάμε το ξέμπλεγμα των μαλλιών με τα δάχτυλά μας αντί για βούρτσα την ώρα που ξεβγάζουμε το κοντίσιονερ. Ετσι θα τονίσουμε το ομοιόμορφο σχήμα της μπούκλας και θα αποφύγουμε το φριζάρισμα.
Tip κατά του φριζαρίσματος
Για ένα καλύτερο αποτέλεσμα εφαρμόζουμε έναν ορό κατά του φριζαρίσματος σε βρεγμένα μαλλιά. Αφού τα σκουπίσουμε απαλά με μια πετσέτα χωρίς να τα τρίβουμε, εφαρμόζουμε μια επιπλέον ποσότητα ορού στα μαλλιά μας. Στη συνέχεια τα στεγνώνουμε ως συνήθως.