Η κ. Σπυράκη μίλησε για τα αποτελέσματα του πορίσματος των κομμάτων για τα Τέμπη.
«Σε αυτή την τραγωδία η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει όσο τον δυνατόν ταχύτερα, γιατί αν δεν διερευνηθούν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να σταματήσει η συζήτηση για σκιές ή θεωρίες συνωμοσίας. Δεν είχαμε κάτι που να ήταν ικανοποιητικό για να πάμε σε προανακριτική επιτροπή», είπε αρχικά.
«Η ευρωπαϊκή εισαγγελία είναι θ7εσμικο όργανο που υπερασπίζει τα συμφέροντα της Ένωσης. Είναι εξαιρετική, λεπτομερής και στην ουσία της. στην περίπτωση αυτή γνωρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει μπει στην ουσία. Είναι μια διαδικασία που προχωρά αυτόνομα και θα αποδώσει ευθύνες», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως, «υπάρχουν κάποια θέματα προφανή για όλους. Εδώ έχει γίνει ένα έγκλημα – δυστύχημα πριν από έναν χρόνο και αντί να έχουμε απαντήσεις μετά από έναν χρόνο έχουμε παραπάνω ερωτήματα. Πάνω από την Εξεταστική πλανάται το ζήτημα της κάλυψης και της συγκάλυψης των ευθυνών. Έχουμε ένα πόρισμα της ΝΔ που αναφέρεται μόνο σε ανθρώπινα λάθη, είναι απολύτως προφανές ότι το ανθρώπινο λάθος είναι το ένα σκέλος και ένα άλλο τεράστιο σκέλος δεν είναι το ανθρώπινο λάθος και αυτά τα ζητήματα πρέπει να διερευνηθούν στοχευμένα. Δεν θέλουμε να δικάσουμε και να καταδικάσουμε τους πολιτικούς μας αντίπαλους, αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο η 717 είναι και το ζήτημα της τηλεδιοίκησης που δεν λειτουργούσε, το μπάζωμα του χώρου και πολλά άλλα».
Ο κ. Σπυρόπουλος υπογράμμισε: «αυτό που συμβαίνει, είναι μια «μαύρη» σελίδα της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην μνήμη 57 ανθρώπων και στους συγγενείς τους. Ο τρόπος που λειτούργησε η Εξεταστική είναι μνημείο κυνισμού από την κυβερνητική πλειοψηφία. Έχουμε ένα πόρισμα αυτό της ευρωπαίας εισαγγελέως για ξεκάθαρες ευθύνες το υπουργών του κ. Καραμανλή κυρίως και του κ. Σπίρτζη, διοικήσεων οργανισμών του σιδηρόδρομου και όπως απέδειξαν οι εμπειρογνωμόνων που όρισε η ΝΔ αν είχε εφαρμοστεί η τηλεδιοίκηση αυτό το έγκλημα δεν θα είχε γίνει ποτέ. Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες που θα έπρεπε να οδηγήσουν σε προανακριτική και στη συνέχεια ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπάρχουν στοιχεία που καθιστούν τον κ. Καραμανλή υπόλογο ωστόσο μας «κουνούσε το δάχτυλο» πάνω σε έγγραφα για θέματα ασφαλείας».
Για τα emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου η κ. Σπυράκη σχολίασε πως, «είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και θα διερευνηθεί και από το υπουργείο Εσωτερικών, είναι και στα χέρια της δικαιοσύνης. Κατά τη γνώμη μου είναι ότι σε αυτές τις υποθέσεις θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα των Αρχών και προφανώς κάτι εκεί έχει γίνει λάθος. Η κ. Κεραμέως έχει δώσει ένα σαφές σήμα για το ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ερεύνα το ταχύτερο, η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έχει επίσης κατανοήσει ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει σκιές στην επιστολική ψήφο. Τα δεδομένα που διέρρευσαν μας έχει δοθεί η εγγύηση ότι δεν έχουν σχέση με την επιστολική ψήφο. Το αν θα είναι υποψήφια η κ. Ασημακόπουλου θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός».
Για την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε: «το σοβαρό είναι ότι υπάρχουν κόμματα που δίνουν 500 εκ. ευρώ και δεν ανοίγει ρουθούνι. Αυτό είναι ένα πραγματικό θέμα. Ο κ. Κασσελάκης μέχρι πριν έναν χρόνο ήταν επιχειρηματίας, απόδημος Έλληνας και ζούσε στις ΗΠΑ. Από τη στιγμή που έγινε αρχηγός κόμματος είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την ελληνική νομοθεσία. Όλα τα στοιχεία για τον κ. Κασσελάκη είναι διαφανή».
Πηγή