11 2.jpg
11 2.jpg

Ο κ. Οικονόμου μίλησε αρχικά για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που έχουν βγει στους δρόμους.

«Έχουν μπει από Ιούνιο 140 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και 110 στην Θεσσαλονίκη. Τα 110 στην Θεσσαλονίκη είναι το 1/3 του στόλου. Ήδη το σχολιάζουν θετικά οι Θεσσαλονικείς. Για τα 140 των Αθηνών δεν φαίνεται ακόμη κάτι. Έρχονται τα καινούρια λεωφορεία για την ανατολική και δυτική Αττική, είναι 211, θα μπουν στα περιαστικά δρομολόγια, τα πιο δύσκολα και απομακρυσμένα, που ήταν παλιά λεωφορεία και θα ανακουφιστεί και εκεί ο κόσμος. τα έχουμε αγοράσει τώρα και τα 211 θα έχουν μπει μέχρι το τέλος του 2024. Σταδιακά θα μπαίνουν και τα 300 λεωφορεία του φυσικού αερίου τας οποία μέχρι τα μέσα του 2025 θα έχουν μπει και τα 300 στην κυκλοφορία», υπογράμμισε αρχικά.

Για την ακρίβεια ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Υπάρχει το πρόβλημα και είναι κάτι που απασχολεί και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με διάφορα μέτρα. έβλεπα τα στατιστικά του τελευταίου μήνα ότι έχουμε 2% πτώση, κάθε μήνα βελτιώνονται οι δείκτες του πληθωρισμού. Το πρόβλημα της ακρίβειας, δεν είναι μόνο να ρίξω την τιμή, είναι να δώσω την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αύξηση στην σύνταξη, αύξηση στο δημόσιο. Αυτό πέρασε «σαν να μην έγινε τίποτα». Τα 307 εκ. ευρώ για τον Ιούλιο, που θα πάνε ως στήριξη των ευπαθών ομάδων, αυτό είναι μια στήριξη των ευάλωτων. Δεν θα γίνει κανένας πλούσιος με αυτά τα επιδόματα. Γίνονται παράλληλες πολιτικές και προσπαθείς να εξισορροπήσεις το πρόβλημα».

Ο κ. Γαβρήλος με την σειρά του υπογράμμισε: «εδώ και 5 χρόνια δεν είδαμε να εκσυγχρονίζεται ο στόλος των οχημάτων της μεταφορές στην Αθήνα. Ελπίζω στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης να έχει το υπουργείο να επιδείξει κάποιο έργο. Για την ακρίβεια, έχουμε κατ’ επανάληψη δώσει τις προτάσεις μας, και έχουμε καταθέσει την ολοκληρωτική μας πρόταση στην Βουλή, κοστολογημένη, και αυτό που λέμε είναι, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δει αυτή την πρόταση. και για μείωση του ΦΠΑ, και για ελέγχους. Η κυβέρνηση έχει δώσει αρνητικό σήμα στην αγορά εδώ και 2 χρόνια. ασφαλώς χρειάζεται και η στήριξη του εισοδήματος. 70 ευρώ μικτά στου Δ.Υ. δεν είναι λύση. Εμείς προτείναμε και τον 13ο και τον 14ο μισθό στους Δ.Υ.. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μία επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να ανέβει ο μέσος μισθός».

«Αρνείστε να ακουμπήσετε το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο αυξάνει την δυναμική του ενώ ο κόσμος της μισθωτής εργασίας υπολείπεται. Είμαστε προτελευταίοι σε όλη την Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη και χαμηλούς μισθούς. Υπάρχουν υπερπλεονάσματα μόνο για το 2022, που έπρεπε η κυβέρνηση να το δώσει σε χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς, και δεν το κάνει«, συμπλήρωσε.

Ο κ. Γλαβίνας με την σειρά του σημείωσε πως, ο κ. Οικονόμου προσπάθησε να «χρυσώσει» το χάπι. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι πολίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Δεν είναι μόνο η χαμηλή αγοραστική δύναμη που αναφέρθηκε ο κ. Γαβρήλος. Η πραγματικότητα στα σπίτια αλλά και στα γραφεία των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πραγματικά αδυσώπητη. Υπάρχουν προτάσεις που λένε ότι η αγορά πρέπει να ρυθμιστεί. Αυτή την στιγμή έχουμε ανυπόφορο τρόπο ζωής. Σε πολλούς τομείς επικρατούν ολιγοπωλιακές δομές. Η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει, δεν δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός με μία ενισχυμένη επιτροπή Ανταγωνισμού, όχι όπως σήμερα που είναι υποστελεχωμένη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τους μισθούς αλλά αυτό είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Υπάρχουν μέτρα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε άμεσα».

Και προσέθεσε: «Για τα μέσα Μεταφοράς, το πρόβλημα είναι εκρηκτικό ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχει επίσης μία συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων των ΚΤΕΛ που βρίσκεται στα συρτάρια, και εκεί πρέπει να δώσετε μία απάντηση. Φυσικά τα καινούρια λεωφορεία είναι μία λυση, όπως και η έναρξη του μετρό. Υπάρχει το FlyOver που και εκεί υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε: «Στην Θεσσαλονίκη υπήρχε όντως πρόβλημα στις μεταφορές. Επιλέξαμε να δώσουμε όλο το βάρος στην Θεσσαλονίκη. Όλα τα χρόνια που έχουμε κυβερνήσει είμαστε η μόνη κυβέρνηση που άπλωσε το χέρι και πήρε από τα ταμεία των πολυεθνικών και μεγάλων κεφαλαιούχων, χρήμα και το έδωσε στον λαό».


Πηγή