Ο κ. Θεοχάρης σχολίασε αρχικά την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από την «Αγιά Σοφιά» στην Νέα Φιλαδέλφεια.
«Πρέπει να εκφράσουμε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για τα γεγονότα αυτά και για το γεγονός ότι χάθηκε ένας νέος άνθρωπος. Σχεδίαζα να πάω στο γήπεδο το βράδυ και σκέφτομαι υπό ποιες συνθήκες θα είμαστε για να δούμε τον αγώνα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς Έλληνες φίλαθλοι συνεργάστηκαν. Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες, φαίνεται πως η ΕΛ.ΑΣ τους παρακολουθούσε διακριτικά, και συνεπώς δεν ήταν άγνωστο γι΄ αυτή. Η διακριτική παρακολούθηση δεν φτάνει, θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι, να σταματούν τα αυτοκίνητα και να κατάσχουν τα ρόπαλα και τα αντικείμενα που έχουν μαζί τους, και να γίνονται συλλήψεις αν υπάρχουν αυτά, αντί να περιμένουμε να συμβεί το «κακό» ή να τους πιάσουμε επ’ αυτοφώρω», είπε ο κ. Θεοχάρης.
Από την πλευρά του ο κ. Καλαματιανός σχολίασε: «θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους οικείους του 22χρονου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα εδώ, πώς ξεκινά ένα κομβόι από την Κροατία και φτάνει μέχρι τη Φιλαδέλφεια. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν έγιναν σωστά τα πράγματα. Αφενός είδαμε τις εικόνες με το κομβόι των Κροατών και αφετέρου, τις εικόνες μέσα στον ηλεκτρικό. Εκεί υπάρχουν κάμερες, σημεία επιτήρησης. Εκεί θα έπρεπε να υπάρχει συναγερμός για τις Αρχές που να τους οδηγήσει να «σπάσουν» την συγκέντρωση»,
»Δεν πρέπει να το δούμε με οπαδικούς όρους αυτό το καρτέρι θανάτου, μιλάμε για εγκληματικές πράξεις και η αντιμετώπιση από την Αστυνομία θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένη. Φάνηκε ότι πήγαιναν να δημιουργήσουν τουλάχιστον επεισόδια και να προκαλέσουν θάνατο που τον προκάλεσαν. Πρέπει να διερευνηθεί τι έγινε και να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα. Είναι απαράδεκτο, θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν υπήρξε πρόληψη προκειμένου να μην γίνει αυτό το τραγικό γεγονός».
Ακρίβεια και αισχροκέρδεια
Μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές μίλησαν για την ακρίβεια.
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους πολίτες. Τα μέτρα για όσο χρειαστεί θα συνεχιστούν. Το Market Pass θα επεκταθεί και ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει μιλήσει με τα σούπερ μάρκετ για 3 μέτρα: να κάνει προσθήκη επώνυμων προϊόντων στο καλάθι του νοικοκυριού, την επέκτασή του αλλά και την προσθήκη των σχολικών ειδών τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, έχει ενισχύσει τους ελέγχους καθώς ισχύει ο νόμος για το πλαφόν στο κέρδος. Αυτό θα συνεχιστεί. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα, δεν θα τα ξεπεράσουμε. Εάν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομική αυτή θα γυρίζει στην κοινωνία και κυρίως με μέτρα στήριξης», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.
«Η ακρίβεια προκαλεί ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχει ο εξωγενής παράγοντας αλλά πρέπει να αναζητηθεί γιατί η χώρα μας καταγράφει αρνητικές πρωτιές στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, στην αύξηση της τιμής των τροφίμων και της τιμής των καυσίμων που είμαστε πρωταθλητές. Ταυτόχρονα έχουμε την 3η χειρότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ και οι μισθοί είναι χαμηλοί. Άρα υπάρχει κάτι που τροφοδοτεί την ακρίβεια. Επιρρίπτουμε την ευθύνη στην κυβέρνηση γιατί αρνείται να «χτυπήσει» τον πυρήνα του προβλήματος. Για μας είναι η αισχροκέρδεια. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες: πλαφόν στις τιμές, η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακτήσει τον δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα της. παρέμβαση στους έμμεσους φόρους, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, και η μείωση του ΕΦΚ», τόνισε ο κ. Καλαματιανός.
Και πρόσθεσε: «Όχι μόνο επιδότηση, πρώτα παρέμβαση και μετά επιδότηση. Ένας μισθός δεν φτάνει για να περάσει τον μήνα δύο άτομα. Ο υπουργός λέει να δουλεύουν σε 2 εργοδότες 2 οκτάωρα. Θα πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να υπάρχον αξιοπρεπείς μισθοί και να αποδίδει η εργασία τους για να ζήσουν και αυτοί και οι οικογένειές τους».
Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως, «το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ, έχει μεγάλο κόστος. Δεν δούλεψε σε άλλες χώρες και δε δουλεύει ποτέ η μείωση του ΦΠΑ ως μέτρο κατά της ακρίβειας και ειδικά ως προσωρινό μέτρο. Ως δομική αλλαγή, συζητιέται. Για την αισχροκέρδεια έχουν παρθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα συνεχίσουν να γίνονται έλεγχοι και χρειάζονται περισσότεροι. Η κυβέρνηση έβαλε και έχει βάλει έκτακτους φόρους ώστε να μπορέσει να ενισχύσει επιδοματικά τους πολίτες».
Για την φοροδιαφυγή
Για την φοροδιαφυγή είπε ο κ. Θεοχάρης: «Η φοροδιαφυγή είναι ένα γεγονός που διαχρονικά υπάρχει στη χώρα μας. Ας μη αυτομαστιγωνόμαστε, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και η υποχρέωση να έχουν οι επιχειρήσεις POS έχει λειτουργήσει. Όλες οι μελέτες για το φορολογικό κενό δείχνουν ότι είμαστε σε μία φθίνουσα πορεία όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας. η κυβέρνηση κοιτάζει προς 3 κατευθύνσεις: πρώτον, να δούμε δομικά τους φόρους εάν είναι φορολογικό σύστημα που ευνοεί ή όχι την φοροδιαφυγή, δεύτερον η ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων και συναλλαγών. Και τέλος διασταυρώσεις και πιο στοχευμένοι και πιο μαζικοί έλεγχοι».
Πηγή