Ο κ. Λοβέρδος σχολίασε αρχικά την δημοσκόπηση της Metron Analysis που προέβαλε το MEGA, και συγκεκριμένα τις θετικότερες και αρνητικότερες επιδόσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια της διακυβέρνησής της.

Στα θετικά υπάγονται δηλαδή, η προσέλκυση του τουρισμού, η αμυντική θωράκιση της χώρας, το ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, και η εξωτερική πολιτική, ενώ στα αρνητικά, τα εργασιακά θέματα, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η εγκληματικότητα και η αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Λοβέρδος: «Έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου σε πολλούς τομείς – κάποια προβλήματα δεν λύνονται διά μαγείας»

«Νομίζω ότι και εγώ αν απαντούσα στα «καλά και στα κακά» της κυβέρνησης θα απαντούσα περίπου τα ίδια. Είναι σαφές ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου σε πολλούς τομείς όπως είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, παρά το γεγονός ότι δεχθήκαμε αυτό το μεγάλο πλήγμα της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, κάναμε μεγάλα βήματα και δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Η ανάπτυξη του τουρισμού, δεν είχαμε ποτέ τέτοια άνθιση του τουρισμού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα θέματα του μεταναστευτικού, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τον φράχτη, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Εκείνο που μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις γίνονται και αλλάζουν πολλά πράγματα προ τη σωστή κατεύθυνση. Αν δείτε αυτό που δεν παίζει στις κάρτες που δείξατε είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ η ανεργία, γιατί πράγματι παρατηρείται μεγάλη αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια», είπε αρχικά.

«Η Ελλάδα έχει μπει στις σωστές ράγες. Υπάρχουν προβλήματα, σαφώς και υπάρχουν και υπάρχουν και αντικειμενικά προβλήματα. Για παράδειγμα η εγκληματικότητα, η νεανική εγκληματικότητα. Δεν λύνονται ως δια μαγείας. Σοβαρά κοινωνικά ζητήματα δεν λύνονται αυτομάτως, και δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης και μόνο είναι θέμα συνολικά της κοινωνίας. Στα άλλα θέματα που είναι θέματα μόνο της κυβέρνησης, η κυβέρνησης τα πάει αρκετά καλά. Η εγκληματικότητα δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης, η κυβέρνησης πρωτίστως, είναι και της αστυνομίας», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Αναφορικά με την ακρίβεια, εξήγησε πως, «πράγματι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα εδώ και καιρό αλλά τι ακρίβεια είναι. Είχαμε ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος, αυτό αντιμετωπίστηκε, και στα καύσιμα έχουν πέσει αρκετά. Σε κάθε περίπτωση ακρίβεια υπάρχει στα τρόφιμα και μόνο και προσπαθούμε με όλα τα μέσα να την αντιμετωπίσουμε».

Σκουρλέτης: «Ο φράχτης κοστίζει 78 εκ. ευρώ και γίνεται και αυτό με απευθείας ανάθεση – Δεν αποτελεί λύση για το μεταναστευτικό»

Από τη πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης τοποθετήθηκε για τα ευρήματα της δημοσκόπησης, για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και για τον φράχτη στον Έβρο.

Τον θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τον φράχτη ή όχι;

Κάνοντας ένα πρωταπριλιάτικο αστείο στην αρχή, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε πως, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει εάν θα κάνει έναν δημόσιο διάλογο – debate με τον Αλέξη Τσίπρα -, που είναι ένας διάλογος με όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες μπροστά στον ελληνικό λαό και για τα προβλήματα».

«Διότι δεν μπορεί να γίνεται μία αντιπαράθεση, και αυτό δείχνει μία ένδεια επιχειρημάτων, όταν το θέμα του φράχτη που έχει μία αξία Χ, να το βάζεις πρώτο και να βλέπεις στη ΝΔ, τρεις μέρες να «μιζάρει» σε αυτό το είμαι γιατί δεν έχει να πει τίποτα για την ακρίβεια, τίποτα για την κρίσης της ηλεκτρικής ενέργειας, για την υγεία, για τις παρακολουθήσεις και όλα όσα συντάραξαν την Ελλάδα, όπως το δυστύχημα των Τεμπών», συνέχισε.

Για τον φράχτη είπε: «Καταλαβαίνω γιατί η ΝΔ βάζει το θέμα του φράχτη πέρα από τη δυσκολία της να απαντήσει σε όλα τα άλλα. Ο φράχτης στοιχίζει 78 εκ. ευρώ και τον κάνανε απευθείας ανάθεση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή η πρακτική των απευθείας αναθέσεων συνεχίζεται. Δεν θα σας πω ποιες εταιρείες το ανέλαβαν το έργο, θα το ψάξετε μέσω του ρεπορτάζ και θα βρείτε τη συγγένεια με τον κ. Γεραπετρίτη. Απέναντι στο πρόβλημα των προσφυγικών ροών που είναι παγκόσμιο ζήτημα, κανείς φράχτης σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί να απαντήσει. Υπάρχουν καλύτερα φυλασσόμενα σύνορα από αυτά που υπάρχουν ανάμεσα στην Αμερική και το Μεξικό; Δεν υπάρχουν, παρόλα αυτά οι προσφυγικές ροές δεν έχουν σταματήσει. Έρχεται τώρα και αναδείξει ένα ζήτημα το οποίο η ίδια η Κομισιόν δεν το έχει ως επιλέξιμη δαπάνη. Και η πλειοψηφία του κόμματος της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ, το καταψήφισε. Το καταψηφίσαμε γιατί για ευρωπαϊκούς πόρους δεν μπορεί να ψηφιστεί. Ο φράχτης δεν είναι αυτή τη στιγμή η απάντηση στο μεταναστευτικό. ο φράχτης υπάρχει, ας υπάρχει. Θεωρώ απαράδεκτο να δίνονται απευθείας αναθέσεις. Βλέπω προσπάθεια από τη ΝΔ να ανεβάσει τα θέματα της λεγόμενης ασφάλειας. Θα μας πει πάλι για την έννοια του υβριδικού πολέμου; Αν είναι δυνατόν που χρησιμοποιεί την έννοια του πολέμου για να λένε για υβριδικό πόλεμο».

«Δεν έχω πει ότι διαφωνώ στην επέκταση. Είπα ας υπάρχει ο φράχτης, και αν θέλει να τον βάλει από πάνω μέχρι κάτω. αλλά το ζήτημα ποιο είναι; Θα υπάρχουν νόμιμες είσοδοι ελεγχόμενες με βάση το Διεθνές Δίκαιο; Ή η χώρα μας θα είναι περιγέλαστη και καταδικάζεται παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες;»,

»Θέλω όσοι είναι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες αντίστοιχα, η Ευρώπη να αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης, να υπάρχει μία πολιτική αλληλεγγύης. Δεν θέλω η χώρα μας να κατατάσσεται δίπλα στον Όρμπαν και στη Μελόνι. Δεν θέλω να κάνει πολιτική μισαλλοδοξίας στο εσωτερικό της χώρας, να μην εργαλειοποιείται ο ανθρώπινος πόνος, όπως δεν το ήθελα πριν από 100 χρόνια στους ανθρώπους μας, στην Σμύρνη οι οποίοι ανέβαιναν στα καράβια και τους χτυπούσαν με τα κοντάκια των όπλων οι σύμμαχοι. Χρειάζεται σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, να μην εργαλειοποιούμε αυτό το ζήτημα ελλείψει άλλων ζητημάτων, ο φράχτης έχει τη μικρή του σημασία, δεν απαντάει σε αυτά τα ζητήματα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε κατά του φράχτη», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Παπαδόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε τον φράχτη – Ασχολούμαστε με ένα “μη θέμα”, επειδή βολεύει την κυβέρνηση»

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, λέγοντας αρχικά πως, «η απάντηση είναι απλή: Το ΠΑΣΟΚ έκανε τον φράχτη το 2000, αλλά δεν τίθεται θέμα εάν είναι υπέρ ή κατά του φράχτη. Το ζήτημα σε όλα αυτά είναι ότι μονίμως μπαίνει το δίλημμα “υπέρ ή κατά του φράχτη”, “είσαι υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας ή κατά;”. Είναι ένα δίλημμα για να φτιάχνονται δίπολα. Η απάντηση ποια είναι; Ναι στον φράχτη αλλά και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πολιτική. Θα σας πω το πιο απλό παράδειγμα. Ασχολούμαστε αυτές τις μέρες με ένα “μη θέμα”, επειδή βολεύει την κυβέρνηση – εάν θα επεκταθεί ο φράχτης -, για να πιάσει συγκεκριμένα ακροατήρια κυρίως προς τα δεξιά της. Τι έκανε σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Θα αλλάξει ή όχι το Δουβλίνο. Έφερε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση το θέμα της αλλαγής της συνθήκης του Δουβλίνου που είναι το πιο σοβαρό θέμα; πήγε στην Ευρωομάδα των Συντηρητικών να πει να αλλαχθεί η συνθήκη του Δουβλίνου γιατί αυτή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την χώρα; Όχι».

Οι εκλογές στις 21 Μαΐου και οι μετεκλογικές συνεργασίες

Οι πολιτικοί μίλησαν για τις εκλογές και τις πιθανές συνεργασίες.

Λοβέρδος: «Η ΝΔ πιστεύει ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι σταθερή – Εκτιμώ ένα 34% της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου»

Ο κ. Λοβέρδος αναφέθηκε στα σενάρια γύρω από τις εκλογές, αλλά και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν αυτοδυναμία στη ΝΔ από την πρώτη κάλπη.

«Γιατί μιλάμε για δεύτερες εκλογές, ενώ έχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει το 46% και δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μάιου. Αυτό είναι αλήθεια. Θα επιχειρηθούν από συγκεκριμένους να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν θα βγει. Γιατί η ΝΔ θεωρεί ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να προκύψει να είναι βιώσιμη και σταθερή όπως χειμάζεται ο τόπος μας, σε αυτή την διεθνή συγκυρία που είναι όντως αρνητική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη έχει τεθεί ένα βέτο από τον κ. Ανδρουλάκη που ελπίζω να μην το αλλάξει, γιατί υποθέτω ότι όταν λέμε κάτι το εννοούμε, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πρωθυπουργοί ο Μητσοτάκης και η Τσίπρας. Η ΝΔ θα βγει και με ευδιάκριτη διαφορά άνω των 5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ θα πιάσει ένα 34% στις εκλογές και εκεί επειδή δεν θα σχηματίζεται βιώσιμη κυβέρνησης θα χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου. Εάν η ΝΔ πάει στις εκλογές με αέρα νίκης και προοπτικής και με το βασικό ερώτημα “ποιός θέλετε επιτέλους να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας ή ο άγνωστος που προτείνει ο Ανδρουλάκης», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Βλέπει συνεργασία με άλλα κόμματα η ΝΔ εάν χρειαστούν λίγα άτομα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας;

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «Εκεί αναπτύσσεται μία άλλη δυναμική. Η ΝΔ έχει κάνει ανοίγματα σε άλλους χώρους, έχει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, από άλλα στελέχη της δεξιάς. Εάν θέλει κάποιος βουλευτής να στηρίξει μία κυβέρνηση ποιος θα του πει εάν στηρίζει ή όχι; Δεν θα γίνει προσπάθεια συνεργασίας ή δήθεν αποστασίας.

Σκουρλέτης: «Βεβαίως απευθυνόμαστε στον κ. Βαρουφάκη – Αναγκαία μία προοδευτική δύναμη»

Θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση συνεργασίας;

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως, «δεν υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο από αυτό. Είμαστε το κόμμα που ψήφισε την απλή αναλογική, απλή αναλογική σημαίνει το πρώτο βήμα για να προκύψουν φερέγγυες συνεργασίες. Προϋποθέτει ότι συμφωνούμε σε κάποια ζητήματα. Και το ΚΙΝΑΛ και ο κ. Βαρουφάκης και το ΚΚΕ, καλούνται να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα προγραμματικά ζητήματα. Εάν ένα κόμμα θέλει να χαθεί μία ευκαιρία να προστατεύσει το δημόσιο σύστημα. Βεβαίως απευθυνόμαστε στον κ. Βαρουφάκη. Προοδευτική δύναμη καλείται αυτή πάνω στην οποία μπορούμε συμφωνήσουμε σε μία σειρά από συγκεκριμένα προγραμματικά ζητήματα. Είναι λάθος αυτό που κάνει το ΚΙΝΑΛ και εστιάζει στα πρόσωπα».


Πηγή