Για τα επεισόδια στο Σύνταγμα και την αστυνομική βία μίλησε η κ. Καραμανλή.

Καραμανλή: «Σωστά παρενέβη η ΕΛ.ΑΣ, αντεπιτίθεται στις προκλητικές κινήσεις των κουκουλοφόρων»

«Δεν νομίζω ότι η αστυνομία διέλυσε καμία πορεία, υπήρχαν πορείες σε όλη την Ελλάδα, ήταν ειρηνικές ως επί το πλείστον. Δίκαιο το αίτημα της κοινωνίας, η πίκρα και η αγανάκτηση για το τραγικό δυστύχημα και για το ότι χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν νέα παιδιά. Μέσα στις πορείες παρεισφρέουν ως συνήθως οι κουκουλοφόροι και με κράνη, οι οποίοι προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο γίνονται οι πορείες. Οι πορείες είναι για να εκφραστεί ο θυμός, για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και να σταλεί ένα μήνυμα. Αυτό κάποιοι προσπαθούν κάθε φορά να το χαλάσουν. Σωστά παρενέβη η ΕΛ.ΑΣ, αντεπιτίθεται στις προκλητικές κινήσεις των κουκουλοφόρων, με μολότοφ και πέτρες», είπε αρχικά.

«Είχαν προηγηθεί πέτρες, μολότοφ, μάρμαρα και μετά χωρίστηκαν. Είναι οι μολότοφ που στην αλλαγή του ποινικού κώδικα ο ΣΥΡΙΣΖΑ την έκανε πλημμέλημα από κακούργημα, γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κακό κάποιος να έχει στον σάκο του μία μολότοφ και να την πηγαίνει βόλτα. Σε πολλά σημεία πέφτανε πέτρες, μάρμαρα και μολότοφ και αντεπιτέθηκε σωστά η ΕΛ.ΑΣ γιατί και τα παιδιά της αστυνομίας είναι δικά μας παιδιά, των 800 ευρώ και είναι ηλικίας 22-35 ετών. Σωστά κινήθηκαν δεν μπορεί κανείς να χαλάσει μια ειρηνική πορεία. Κάνεις δεν έχει αυτό το δικαίωμα», επέμεινε η κ. Καραμανλή.

Χατζησοφιά: «Η αστυνομία θυμήθηκε τον παλιό κακό εαυτό της, όχι ότι τον ξέχασε και ποτέ»

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε η κ. Χατζησοφιά.

«Εγώ δεν είδα απλώς τα πλάνα, ήμουν στην πορεία. Στην τσάντα μου δεν είχα μολότοφ, είχα βαζελίνη και λιπ γκλος για τα δακρυγόνα, έχουμε μάθει τόσο καιρό και τόσα χρόνια στο κίνημα, και ξέρουμε ότι η αστυνομία θα χτυπήσει. Στις τελευταίες πορείες το είδαμε, η αστυνομία θυμήθηκε τον παλιό κακό εαυτό της, όχι ότι τον ξέχασε και ποτέ και διέλυσε μία πραγματικά ειρηνική πορεία, μία πορεία αγανάκτησης, μία πορεία ανθρώπων όλων των ηλικιών που διαδήλωναν όχι μόνο για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Για το τι νόημα έχει να κατεβαίνει κάποιος σε πορείες με κράνη και μολότοφ η κ. Χατζησοφιά απάντησε πως, «τι νόημα έχει να μην μπορεί η αστυνομία εδώ και 40 χρόνια να πιάσει αυτούς τους γνωστούς άγνωστους. Μία συνάδελφός μου μου είπε πως “πάντα η αστυνομία διαλύει τις συγκεντρώσεις, είτε η ένστολη είτε η αστυνομία χωρίς στολή”. Ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε».

«Επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνέβαιναν τα πράγματα που βλέπουμε επί διακυβέρνησης ΝΔ. Η ΝΔ του επιτελικού κράτους θυμήθηκε τον παλιό κακό εαυτό της, η παλιά καλή δεξιά που αγαπήσαμε, η παλιά ΕΡΕ που αγαπήσαμε, της καταστολής, του παρακράτους, των υποκλοπών», συμπλήρωσε.

Για το ποιοι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη και του αστυνομικού φρουρού της, δήλωσε πως, «η κ. Γεροβασίλη διέψευσε, και διέψευσε ότι ο γερανός διεμβόλισε την πορεία για να απομακρύνει κρύσταλλα. Δεν ξέρω ποιος έσπασε το κρύσταλλο της κ. Γεροβασίλη, δεν ξέρω εάν ήταν προβοκάτσια. Δεν ξέρω κάτω από τους κουκουλοφόρους τι πρόσωπα κρύβονται».

Για την στάση των κουκουλοφόρων και το γεγονός ότι φέρουν μολότοφ ανέφερε πως, «δεν έχω κατέβει σε πορεία με μολότοφ, ούτε με κουκούλα. Υποθέτω ποιοι κρύβονται κάτω από τις κουκούλες. Η αστυνομία 40 χρόνια δεν μπορεί να βρει ποιοι κρύβονται κάτω από τις κουκούλες, δεν αφορά εμένα αυτό. Εγώ κατεβαίνω να διαδηλώσω ειρηνικά και να εκφράσω την αγανάκτησή μου και να ζητήσω απόδοση δικαιοσύνης για τα 57 θύματα στα Τέμπη. Διαλύθηκε με τραγικό τρόπο η πορεία, θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα».

Σπυρόπουλος: «Οι ρουσφετολογικές παρεμβάσεις είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβονται πίσω από το τι έχει γίνει στα Τέμπη»

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην πορεία.

«Τα αιτήματα του ελληνικού λαού που διαδήλωσε, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι συγκεκριμένα, και απαιτούν δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα, θέλουν, αξιοκρατία και ασφάλεια. Όσοι βρεθήκαμε στην διαδήλωση, είδαμε πολύ καλά και το τι έκανε η αστυνομία και το πώς λειτούργησε και τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν. Όλη αυτή η συζήτηση εξυπηρετεί την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν απαντά στα ερωτήματα που υπάρχουν όσον αφορά στις τραγικές ευθύνες για το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη», είπε αρχικά.

«Και ποια είναι αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης, τελικά ήξερε τι γίνεται στους ελληνικούς σιδηροδρόμους; Το παρακολουθούσε 4 χρόνια τώρα όπως είχε πει ο κ. Οικονόμου ή όχι; Εάν το ήξερε, έχει τεράστιες ευθύνες για την ανεπάρκεια και του ίδιου προσωπικά, γιατί δεν τελείωσε η σύμβαση 717. Εάν δεν ήξερε και ο ίδιος, αποδεικνύει την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους, την κατάρρευση αυτού του οικοδομήματος που έστησε η κυβέρνηση της ΝΔ και την αναποτελεσματικότητά του»,

»Δεύτερον, η ΝΔ και η κυβέρνηση, θα μας απαντήσει πώς έγινε το ρουσφέτι και από ποιον ζητήθηκε για να τοποθετηθεί ο συγκεκριμένος σταθμάρχης στην συγκεκριμένη θέση, παραβιάζοντας το όριο ηλικίας που υπάρχει; Από προχθές ρωτάμε. Υπάρχει όριο ηλικίας και δεν εφαρμόστηκε. Υπάρχουν αποφάσεις. Οι ρουσφετολογικές παρεμβάσεις είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβονται πίσω από το τι έχει γίνει. Η 3μελής επιτροπή που αποφάσισε την μετάταξη του συγκεκριμένου σταθμάρχη να έρθει στη Βουλή, να καταθέσει, τι ήξερε και πως πήρε την απόφαση παρά το όριο ηλικίας να μεταταχθεί ο σταθμάρχης στην συγκεκριμένη θέση».

Τρίτον, υπήρχε η ΡΑΣ, τοποθετήθηκε η επικεφαλής από την  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κανένα απαραίτητο κριτήριο, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Κρατήθηκε τόσα χρόνια εκεί. η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, θα μας πουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κριθεί και η ΝΔ που θα έπρεπε να ελέγχει τον υπουργό, τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς για τις ανεπάρκειές τους. Όταν οι Ανεξάρτητες Αρχές που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ ελέγχουν την κυβέρνηση όπως ο κ. Ράμμος και ο κ. Μενουδάκος, πειράζουν την κυβέρνηση και λένε ότι είναι όργανα άλλων κομμάτων και εξουσιών. Όταν η Ανεξάρτητη Αρχή και η επικεφαλής της ΡΑΣ, δεν ενοχλούν την κυβέρνηση, την κρατάνε εκεί 4 χρόνια για να μην μας ελέγχει και να μην προσπαθεί να λύσει κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη και η κατάρρευση του επιτελικού κράτους, που διαφήμιζε όλα αυτά τα χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρόπουλος θέτοντας ερωτήματα για την διαχείριση της ΝΔ.

Καραμανλή: «Μιλάει για ρουσφέτια το ΠΑΣΟΚ – Ο κ. Χαυτούρος έκανε ρουσφέτι και έδωσε το χαρτί στον επόπτη του σταθμάρχη»

Στα λεγόμενα του κ. Σπυρόπουλου απάντησε η  Άννα Καραμανλή.

«Μιλάει τώρα για ρουσφέτια το ΠΑΣΟΚ, όταν ο Περιφερειακός διευθυντής που έβαλε τον σταθμάρχη, είναι μέλος της ΠΑΣΚΕ, όταν στην επίσκεψή του κ. Ανδρουλάκη στο δυστύχημα από πίσω του ήταν ο κ. Χαυτούρος ο οποίος έδωσε το χαρτί, έκανε το ρουσφέτι το ΠΑΣΟΚ, ο συγκεκριμένος χωρίς να εξετάσει τον συνάδελφό του. Ο κ. Χαυτούρος ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Άρα έκανε ένα ρουσφέτι, έδωσε 1 μήνα άδεια, σε έναν άνθρωπο τον οποίο δεν εξέτασε», υπογράμμισε.

«Υπάρχει μία σπέκουλα πολιτική που πρέπει να σταματήσει, ότι δεν ήξερε ο πρωθυπουργός και τα λοιπά. Ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση για το τι συμβαίνει. Έχει εστιάσει κάθε φορά για να αντιμετωπίσει προβλήματα και παθογένειες,  είτε αφορά στην οικονομία, στη θωράκιση της χώρας, προβλήματα και παθογένειες στη δημόσια διοίκηση. Για την εικόνα των σιδηροδρόμων, παραιτήθηκε αμέσως ο κ. Καραμαλής, παραιτήθηκαν αμέσως οι πρόεδροι ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αμέσως ζητήσαμε συγγνώμη και αναλάβαμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, αλλά έχουμε να κάνουμε με μία σύμβαση σαν το γιοφύρι της Άρτας. Ξεκίνησε το 2014, και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016. Άρα μερίδιο ευθύνης έχουν όλα τα κόμματα. Εκείνος που δεν ήξερε ο πρωθυπουργός είναι να μιλάνε για συντρόφους, για σουβλάκια, να υπάρχουν τρεις που έπρεπε να είναι και ο ένας να μην πατάει κι ο άλλος να φεύγει και να λέει ότι πάει να πάρει σουβλάκια. Αλλά αυτά δεν τα ξέρει ένας πρωθυπουργός και ένας υπουργός, γι’ αυτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή