Καραμανλή: «Εμβληματική μεταρρύθμιση το νομοσχέδιο»

«Μιλάμε για μια εμβληματική μεταρρύθμιση για την Παιδεία που αγγίζει πολλές οικογένειες και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Και αφορά στα παραρτήματα πανεπ0ιστηιων του εξωτερικού. Τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά για την εγκατάσταση των παραρτημάτων. Είχε κάνει συνάντηση ο κ. Πιερρακάκης με την Σύνοδο τν Πρυτάνεων και ενσωματώθηκα πολλές από τις προτάσεις των Πρυτάνεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο», είπε αρχικά.

Για την αλλαγή του άρθρου 16 η κ. Καραμανλή τόνισε:

«Είναι μια συζήτηση που «μετρά» πολλές 10ετιες. Χάθηκε μια «χρυσή» ευκαιρία από το ΠΑΣΟΚ το οποίο για εσωκομματικούς λόγους «τίναξε στον αέρα» την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μιλάμε για τα παραρτήματα. Την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 όπου πάλι θα ψάχνουμε να βρούμε πλειοψηφίες για την επόμενη Βουλή που θα κληθεί να το ψηφίσει, μπορεί αυτό να μας πάρει άλλα 15 χρόνια. Ακούμε για αντισυνταγματικότητα ενώ ο τελικός κριτής είναι ο δικαστής».

Τσίπρας: «Στην Ελλάδα θα βαπτίσουμε την μεταλυκειακή εκπαίδευση πανεπιστημιακή»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα αλλά και στην δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Είναι ένα φιάσκο όλο αυτό, παρουσιάζεται ότι θα έρθουν ξένα πανεπιστήμια. Τα ξένα πανεπιστήμια, δεν πάνε αλλού για να έρθουν στην Ελλάδα; Αυτό δεν γίνεται. Ο κ. Πιερρακάκης είπε πως τα κολέγια θα ιδρύσουν πανεπιστήμια και θα γίνει η μεταλυκειακή εκπαίδευση πανεπιστημιακή. Πέρα από την αντισυνταγματικότητα, άλλες φορές δεν γινόταν αυτό λόγω του άρθρου 16. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το άρθρο 16. Η Ελλάδα είναι μια «ενδιάμεση» χώρα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, πολλά πανεπιστήμια κατατάσσονται σε υψηλή κατάταξη σε διεθνές επίπεδο. Ή θα γινόμασταν μία χώρα που θα συγκλίναμε με την Ιταλία ή την Γαλλία που έχουν πολύ υψηλού επιπέδου 3οβάθμια εκπαίδευση με μία χώρα όπως είναι η Τουρκία που έχει πάρα πολλά ιδιωτικά», σχολίασε με την σειρά του.

«Οι φοιτητές που πάνε έξω σε σχέση με τον πληθυσμό, είναι ίδιος με τις άλλες χώρες, και η λογική λέει ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Ο βασικός λόγος που ο κόσμος πάει έξω είναι γιατί πάνε σε πολύ καλύτερα πανεπιστήμια τα οποία εδώ δεν υπάρχουν. Πώς να έρθει το Χάρβαρντ εδώ; Δεν πάει αλλού θα έρθει εδώ; Οι φοιτητές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν έξω, γιατί πάνε για άλλους λόγους. Οι επιλογές που φοιτητές πάνε έξω δεν θα υπάρξουν ποτέ στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα απλώς εξυπηρετούν business άλλων», συνέχισε.

Δουδωνής: «Έχουμε να κάνουμε με business – το νομοσχέδιο αναφέρεται σε κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κι όχι παραρτήματα»

Ο κ. Δουδωνής τοποθετήθηκε αναφορικά με τα πανεπιστήμια που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.

«Ό,τι καλό πανεπιστήμιο έχει συνεργαστεί με την εκπαίδευση στην Ελλάδα το έχει κάνει με κρατικό πανεπιστήμιο. Έχει γίνει μια συζήτηση στην Βουλή στην ποια ο κ. Πιερρακάκης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ κατά βάση και στην οποία προσπαθεί να πείσει, μόνο τον κ. Κατσιβαρδά, τον ανεξάρτητο βουλευτή που ήταν στους Σπαρτιάτες και δικηγόρο του Κασιδιάρη. Αυτό τα λέει όλα. Η κ. Γιαννακοπούλου δεν θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο. Αν δούμε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της βουλής, όλοι κολλάνε στην σελίδα 28 που λέει ότι θα αποφασίσει το ΣτΕ. Το ΣτΕ θα αποφασίσει το ξέρουμε. Στη σελίδα 33 όμως, που έχω ρωτήσει και δεν έχω πάρει απάντηση, αναφέρει πως, «τα πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά». Πάει να τα βαφτίσει μη κερδοσκοπικά. Και η σελίδα 35 αναφέρει πως, αυτά είναι πανεπιστήμια και όχι παραρτήματα. Από τις σελίδες 28-35 είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και όχι παραρτήματα. Αυτό είναι διπλά αντισυνταγματικό. Μιλάμε για «μη κερδοσκοπικό fund. Η κυβέρνηση εξυπηρετεί funds», υπογράμμισε.

Ποια είναι τα κριτήρια για έρθουν τα παραρτήματα στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την κ. Καραμανλή «αρμόδια είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτή θα δίνει τις άδειες. Αν διαπιστώσει ότι κάποιο είναι κερδοσκοπικό, αφαιρείται αυτομάτως η άδεια. Δεν παίζουμε με αυτό, είναι καθαρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Δεν ιδρύουμε, εγκαθιστούμε και λειτουργούμε παραρτήματα».

Για την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Στέφανο Κασσελάκη και την εταιρεία στο εξωτερικό:

«Δεν είναι εσωτερικό το ζήτημα. Προφανώς θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις από την μετά που εξελέγη, αλλά είναι 2 διαφορετικές περιπτώσεις. Άλλο το «είμαι πολιτικός, κάνω business και αποκτώ ξαφνικά εταιρεία στην αλλοδαπή και ακόμα χειρότερα αν είναι offshore, και άλλο πράγμα το «ήμουν έξω, ήμουν επιχειρηματίας, ήρθα. Και από την στιγμή που έγινα πρόεδρος θα έπρεπε να έχω κάνει κάποιες κινήσεις. Προφανώς υπάρχει νομικό έλλειμμα. Ο ίδιος αν θέλει θα δώσει τις απαντήσεις του. Είναι καλό που έχει παρέμβει η δικαιοσύνη αλλά θα Ήταν ακόμη καλύτερο να έχει δείξει ήταν ίδια ευαισθησία και ανακλαστικά για πολύ σοβαρότερες υποθέσεις που δεν τα έχει δείξει», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Θα ήταν καλύτερο να είναι ο κ. Κασσελάκης στη Βουλή αλλά δεν ξέρω αν θα είναι. Ο κ. Ηλιόπουλος δεν ξέρω αν θα παραιτηθεί».


Πηγή