Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open δείχνει ότι η τακτική λήψη πολυβιταμινών δεν σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι οι υγιείς ενήλικες που έλαβαν καθημερινά πολυβιταμίνες είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που δεν τους έλαβαν. Δεν υπήρχε επίσης διαφορά στη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή καταστάσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Στις αρχές της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των χρηστών πολυβιταμινών σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Η μελέτη, που διεξήχθη από Αμερικανούς επιστήμονες που ανέλυσαν αρχεία σχεδόν 400.000 ενηλίκων, επαναφέρει τη συζήτηση σχετικά με το εάν η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα βελτιώσει τελικά την υγεία μας και θα προστατεύσει το σώμα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οφέλη και οι βλάβες της τακτικής χρήσης πολυβιταμινών παραμένουν ασαφή.

Τι προσφέρουν

Μερικά από τα οφέλη που έχουν αναφέρει οι πολυβιταμίνες περιλαμβάνουν την κάλυψη διατροφικών ελλείψεων, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος (βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα) και την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ οι πολυβιταμίνες πιστεύεται ότι βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Παρέχει υποστήριξη για τη βιταμίνη C (σύνθετες βιταμίνες).Ειδικά στους ηλικιωμένους.

Πότε είναι απαραίτητες

Αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να παίρνετε βιταμίνες. Ενδεικτικά, μια πολύ περιοριστική δίαιτα που προκαλεί κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και γαστρεντερικές παθήσεις ή ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους, πολυβιταμίνες και μεμονωμένες βιταμίνες μπορεί να συνιστάται από γιατρό εάν ένα άτομο δεν εκτίθεται σε αρκετό ήλιο, μπορεί να απαιτούνται καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D. Εάν έχετε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει συμπληρώματα σιδήρου.


Πηγή