Η ανεξάρτητη αυτή επιτροπή, που συγκροτήθηκε από την Πορτογαλική Επισκοπική Διάσκεψη για να εξετάσει το σκάνδαλο, πρόσθεσε ότι αυτή ήταν μονάχα η κορυφή του παγόβουνου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC,παρουσιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της επιτροπής και παιδοψυχίατρος, Πέδρο Στρεχτ, περιέγραψε τον στόχο της έρευνας ως μια προσπάθεια «να δοθεί φωνή στη σιωπή» των θυμάτων. Απέτισε, δε, φόρο τιμής στους εκατοντάδες ανθρώπους που επικοινώνησαν για να καταθέσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως (τα θύματα) «έχουν φωνή, έχουν όνομα».
Συνολικά, η επιτροπή κατέγραψε 564 εμπειρίες ανθρώπων που δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα κακοποίησης από ιερείς ή άλλα μέλη της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εξετάστηκαν περιπτώσεις που χρονολογούνται από το 1950.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι μαρτυρίες αναφέρουν επιπλέον κακοποιήσεις ανηλίκων- εξ ου και η εκτίμηση πως τα θύματα ήταν τελικά χιλιάδες.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, ο Στρέχτ παρέθεσε τις μαρτυρίες των θυμάτων, τονίζοντας τον αντίκτυπο που είχε η κακοποίηση για τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την επιτροπή, συνολικά 25 υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις υποθέσεις είχαν ήδη παραγραφεί.
Για το λόγο αυτό, μεταξύ των συστάσεων που κάνει η έκθεση, είναι η αύξηση της ηλικίας στην οποία μπορεί κάποιο άτομο που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση όντας ανήλικος, να καταγγείλει ένα περιστατικό.
πηγή