Προερχόμενοι από αγροτικές οικογένειες, δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος-Κυριάκος Παπασταύρος και ο Διονύσιος Μπίτας, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως στα θερμοκήπια.
Το ΚΥΤΙΟΝ, όπως το ονομάζουν, είναι μια συσκευή που συνδέεται σε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή. Καταγράφοντας την ηλεκτρονική εικόνα της καλλιέργειας, προσφέρει στον γεωργό σημαντικά στοιχεία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την καλλιέργειά του ακόμα και από απόσταση.
“Η ιδέα, μας ήρθε βλέποντας τα drones που τον τελευταίο καιρό έχουν διεισδύσει ραγδαία στο χώρο της γεωργίας» εξηγούν οι δύο εμπνευστές της συσκευής. “Σκοπός είναι να καλυφθεί το κενό της πρόβλεψης ασθενειών στις καλλιέργειες, αλλά και να υπάρχει μια εμπορικά βιώσιμη λύση μέσα στα θερμοκήπια για την διαχείριση της καλλιέργειας. Μέχρι σήμερα, τα συστήματα που υπάρχουν είναι αρκετά πολύπλοκα, με πολλούς αισθητήρες”.
Έχοντας εμπειρία από τις απαιτήσεις μιας γεωργικής παραγωγής, αφού αμφότεροι προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, επιχείρησαν να διοχετεύσουν τις γνώσεις από τις σπουδές τους, στην δημιουργία μιας λύσης για παραγωγούς, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους, σε μια χρονική στιγμή που η Γεωργία Ακριβείας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
“Η Γεωργία ακριβείας” εξηγούν “είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς. Μπορεί να τους παρέχει οποιαδήποτε στιγμή χρειάζονται σημαντικές πληροφορίες για την καλλιέργεια τους. Αν αυτές οι πληροφορίες συνδυαστούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν στη αύξηση του κέρδους, μέσα από την μείωση του κόστους παραγωγής και την παραγωγή καλύτερων ποιότητα προϊόντων”.
Σύμφωνα με τους ίδιους, κομβικός παράγοντας για να εφαρμοστεί η Γεωργία ακριβείας, είναι η ύπαρξη παραλλακτικότητας στις καλλιέργειες. ∆ηλαδή, η ύπαρξη χωρικής διαφοροποίησης των χαρακτηριστικών και των παραµέτρων της καλλιέργειας µέσα στο ίδιο το χωράφι. “Το τελευταίο συμβαίνει στην χώρα μας, όμως η έκταση των αγροτεµαχίων και γενικότερα της αγροτικής γης δεν είναι αρκετά µεγάλη. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε κάποια βήματα πίσω στην εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας”, εξηγούν.
Η πανδημία, φυσικά, επηρέασε και τους ίδιους, με τον περιορισμό στις μετακινήσεις να έχει δημιουργήσει εμπόδια στην πρόοδο του συστήματος που δημιούργησαν. Ωστόσο, το ΚΥΤΙΟΝ δοκιμάζεται ήδη σε καλλιέργειες. Όπως λένε ο Κυριάκος- Νίκος Παπασταύρος και ο Διονύσιος Μπίτας: “Τα αποτελέσματα θέλουν χρόνο, καθώς μιλάμε για κύκλους ζωής φυτών. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι περισσότερες θεωρητικές προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται και σε πραγματικό επίπεδο, εκεί που δοκιμάζουμε το ρομποτικό σύστημα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό”.
Όσο για την χρηματοδότηση που μπορεί να χρειάζεται μια τέτοια εφεύρεση, ώστε να βγει στην αγορά, οι ίδιοι λένε πως αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη, καθώς θέλουν πρώτα να εξελίξουν το προϊόν τους πριν το κυκλοφορήσουν για εμπορική χρήση. “Αυτή τη στιγμή, δεν χρειαζόμαστε οικονομική στήριξη. Χρειαζόμαστε δουλειά και χρόνο, ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο να βγούμε στην αγορά”, καταλήγουν.
news247.gr, dete.gr