Ο χειμώνας μπορεί να είναι σκληρός με τα μαλλιά, καθώς επηρεάζονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες στους υπαίθριους χώρους, σε συνδυασμό με την ξηρότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
Μολονότι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν τη φροντίδα του δέρματός τους τον χειμώνα, εντείνοντας π.χ. την ενυδάτωση, λίγοι γνωρίζουν ότι πρέπει να παράσχουν έξτρα φροντίδα και στα μαλλιά τους.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), οι εναλλαγές της εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας κάνουν τα μαλλιά να χάνουν την λάμψη και τον όγκο τους, ενώ ο ξηρός, παγωμένος αέρας έχει ως συνέπεια την αφυδάτωση του δέρματος στο κρανίο και κατ’ επέκταση στα μαλλιά.
«Δίχως την κατάλληλη φροντίδα, τον χειμώνα τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή στην ψαλίδα, παρουσιάζουν φριζάρισμα και στατικό ηλεκτρισμό, ενώ στο δέρμα του κεφαλιού μπορεί να εκδηλωθεί ξηρότητα και έξαρση της πιτυρίδας ή άλλων δερματοπαθειών (π.χ. ψωρίαση του τριχωτού, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα)», λέει. «Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, παρουσιάζουν και αυξημένη τριχόπτωση την οποία θεωρούν φυσιολογική. Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τον χειμώνα ο οργανισμός παράγει περισσότερη μελατονίνη, η οποία είναι η φυσική ορμόνη που μεταξύ άλλων ρυθμίζει τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών. Επομένως θα έπρεπε να χάνουμε λιγότερα μαλλιά. Επειδή, όμως, παρά τις σκληρές χειμερινές συνθήκες δεν αλλάζουμε τη ρουτίνα καθαρισμού και περιποίησής τους, αυτά αφυδατώνονται και γίνονται εύθραυστα. Όταν, μάλιστα, φοράμε καπέλο που προκαλεί τριβή και τραυματισμό των μαλλιών, φθείρεται η εξωτερική στοιβάδα τους, το περιτρίχιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αναπτύσσουν στατικό ηλεκτρισμό και να γίνονται ακόμα πιο εύθραυστα. Κάπως έτσι δημιουργείται η παρανόηση της “αυξημένης” τριχόπτωσης».
Τι συμβαίνει όταν το κρύο συνδυάζεται με τα χημικά των προϊόντων περιποίησης
Πρόβλημα δημιουργεί και ο συνδυασμός των χειμερινών καιρικών συνθηκών με την έκθεση των μαλλιών σε χημικά. Οι βαφές, η περμανάντ και τα προϊόντα για μόνιμο ίσιωμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο αραιά, ειδικά τον χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αναφέρει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες η ιδανική συχνότητα εφαρμογής αυτών των μεθόδων είναι κάθε 8-10 εβδομάδες, εάν αυτό είναι εφικτό. Είναι επίσης απαραίτητο να μην εκθέτουν οι γυναίκες ταυτοχρόνως τα μαλλιά τους σε πολλά χημικά. Αν, π.χ., θέλουν να τα βάψουν και να κάνουν χημικό ίσιωμα θα πρέπει να κάνουν πρώτα τη βαφή μόνη της και ύστερα από 2 εβδομάδες το ίσιωμα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Τα μαλλιά μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή του καθημερινού λουσίματος. Ούτως ή άλλως αυτό συνήθως δεν γίνεται για ιατρικούς λόγους, αλλά για αισθητικούς, λέει ο κ. Μιχελάκης. Με το λούσιμο απομακρύνεται το φυσιολογικό λίπος (σμήγμα) από τα μαλλιά, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται και να γίνονται εύθραυστα. Εάν λοιπόν δεν πάσχετε από κάποια δερματοπάθεια που καθιστά αναγκαίο το καθημερινό λούσιμο ή/και δεν έχετε έντονη λιπαρότητα, να λούζεστε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Την μία από αυτές τις φορές είναι απαραίτητο μετά το λούσιμο να βάζετε στα μαλλιά σας μάσκα, για να αποκαθίσταται εις βάθος η υγρασία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο σε όσους έχουν μακριά μαλλιά.
Μετά το λούσιμο, να τυλίγετε απαλά τα μαλλιά σας με μία πετσέτα για να απορροφήσει τα πολλά νερά, χωρίς να τα τρίβετε (το τρίψιμο αυξάνει την καταστροφή του περιτριχίου και κατ’ επέκταση τον στατικό ηλεκτρισμό). Όταν είναι νωπά, να τα χτενίζετε πολύ προσεκτικά με μία «πιρούνα» και όχι με βούρτσα (το βούρτσισμα σπάει τα νωπά μαλλιά).
Να στεγνώνετε τα μαλλιά σας με το σεσουάρ σε μέτρια θερμοκρασία και όχι με πολύ καυτό αέρα, διότι και αυτός τα ξεραίνει και τα κάνει εύθραυστα. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε μόνο σε ειδικές περιστάσεις καυτό σίδερο για να τα χτενίζετε. Γενικά πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική θερμότητα τον χειμώνα, όσο χαλαρωτική κι αν είναι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ούτε θα λούζεστε με καυτό νερό (να προτιμάτε το χλιαρό), διότι η υπερβολική θερμότητα στο κεφάλι προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα του και στα μαλλιά, καθιστώντας τα εύθραυστα.
Όχι έξω με νωπά μαλλιά – Να φοράτε καπέλο
Ένα άλλο μεγάλο λάθος τον χειμώνα είναι να βγαίνετε από το σπίτι με νωπά μαλλιά. Η μείωση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας καθυστερεί το στέγνωμά τους. Πολλοί άνθρωποι βιάζονται και δεν έχουν χρόνο να περιμένουν έως ότου στεγνώσουν εντελώς. Αυτό όμως είναι λάθος, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να παγώσουν τις στάλες του νερού στους θυλάκους των τριχών, προκαλώντας θραύση των τριχών. Σε τέτοια περίπτωση θα παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση. Φροντίστε λοιπόν να τα στεγνώνετε καλά πριν να βγείτε από το σπίτι.
Για μεγαλύτερη προστασία των μαλλιών από το κρύο και τον ψυχρό αέρα, καλό είναι να φοράτε πάντοτε καπέλο όταν βγαίνετε από το σπίτι ή να τυλίγετε το κεφάλι σας με ένα κασκόλ ή μαντήλι. Δεν πρέπει όμως να είναι πολύ σφιχτό, αλλά να αφήνει περιθώριο για να «αναπνέουν» τα μαλλιά.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τον χειμώνα διότι εγγενώς μειώνουμε την κατανάλωση νερού αφού δεν ζεσταινόμαστε. Ωστόσο αν πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε, έχουμε ήδη υποστεί μικρή αφυδάτωση, η οποία αργά ή γρήγορα μπορεί να εκδηλωθεί στο κρανίο και στα μαλλιά (μπορεί να παρουσιαστεί πιτυρίδα ή εύθραυστα μαλλιά). Να πίνετε λοιπόν καθημερινά αρκετά ποτήρια νερό.
Τέλος, απαραίτητο είναι να τρώτε και τον χειμώνα όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, συμπεριλαμβάνοντας φρούτα, λαχανικά και λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας διότι τα μαλλιά χρειάζονται ορισμένα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (π.χ. σίδηρο, βιταμίνη D, βιταμίνη C, βιταμίνη Α κ.λπ.) για να διατηρούνται υγιή.