Η ενίσχυση της χρήσης του IRIS payments για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και ελευθέρων επαγγελματιών ή μικρού μεγέθους επιχειρήσεις όσο και στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως και η σημαντική αύξηση του αριθμού των χρηστών της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελούν τους στόχους που έχει θέσει για το 2023 η διοίκηση της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ.
«Το 2023 αναμένουμε να είναι μία χρονιά – σταθμός για την πορεία της ΔΙΑΣ και ειδικότερα για το IRIS» σημειώνει στο CNN Greece η Σταυρούλα Καμπουρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «το 2022 ήταν απλά η αρχή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το 2022 η ΔΙΑΣ διακανόνισε 368
εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 407 δισ. ευρώ. Μέγεθος, το οποίο είναι
υπερδιπλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδος, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021. Σημειώνεται πως το 2021 η αξία των συναλλαγών που διακίνησε η ΔΙΑΣ ανερχόταν σε 344 δισ. ευρώ. Τόσο το 2022 όσο και το 2021 ο όγκος και η αξία των συναλλαγών που διακανόνισε η ΔΙΑΣ παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση και ένας βασικός λόγος ήταν ότι οι υπηρεσίες της ΔΙΑΣ, και κυρίως το IRIS payments για άμεσες συναλλαγές (instant payments) και μεταφορές πίστωσης μεταξύ πολιτών αλλά και μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό.
Σημαντική κίνηση ήταν πάντως και το γεγονός ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο όλες οι τράπεζες χρησιμοποιούν το IRIS ως την επωνυμία για τις άμεσες συναλλαγές και μεταφορές που προσφέρουν στους πελάτες τους. Επίσης, η επιλογή της ΑΑΔΕ να δώσει τη δυνατότητα από τις αρχές του 2022 για πληρωμή οφειλών προς αυτήν μέσω της ΔΙΑΣ με τη χρήση του IRIS προσέφερε επιπλέον αναγνωρισιμότητα και οδήγησε σε αύξηση των συναλλαγών. Όπως βοήθησε και η κίνηση των τραπεζών να «μηδενίσουν» τις προμήθειες για τις άμεσες συναλλαγές και μεταφορές μέχρι το ποσό των 500 ευρώ ημερησίως.
Ειδικά, τον Δεκέμβριο του 2022 παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση των συναλλαγών μέσω των συστημάτων και των υπηρεσιών της ΔΙΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4,8 εκατομμύρια συναλλαγές, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό συνολικών ημερήσιων συναλλαγών. Επιπλέον, στις 5 Δεκεμβρίου 2022 σημειώθηκε ιστορικό υψηλό, 56 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο, μέσω των web services που εξασφαλίζουν άμεση ειδοποίηση πληρωμής.
Αύξηση χρηστών
Σύμφωνα με την κα Καμπουρίδου, οι αυξητικές τάσεις αναμένεται να ενισχυθούν
σημαντικά το 2023. Ένας βασικός στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων χρηστών στο IRIS P2P (person to person) που αφορά τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων που χρειάζονται μόνο το κινητό τηλέφωνο ή το email του παραλήπτη για να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά μέσω της mobile banking εφαρμογής της τράπεζας που έχουν επιλέξει. Ο αριθμός αυτών των χρηστών έφθασε στο τέλος του 2022 τα 1,4 εκατ. με την αύξηση των συναλλαγών P2P να είναι της τάξεως του 214%. «Η επιδίωξη μας είναι στο τέλος του 2023 να έχουμε φθάσει τα 2,5 εκατ.» αναφέρει η κα Καμπουρίδου. Το νούμερο αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι σε αυτά τα επίπεδα εκτιμάται ότι ανέρχεται ο αριθμός των ενεργών mobile banking χρηστών στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι νέες εγγραφές έφθασαν στις 59 χιλιάδες είναι σίγουρα ένα καλό σημάδι για το 2023.
Ένας δεύτερος στόχος είναι η ενίσχυση της χρήσης του IRIS για άμεσες ψηφιακές πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να συνδέσουν τον εταιρικό λογαριασμό τους και να δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μεταφέρουν άμεσα τα χρήματα που οφείλουν. «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της υπηρεσίας IRIS P2B είναι ότι ο επιχειρηματίας βλέπει άμεσα την πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό του» σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ. Στο τέλος του 2022, ο αριθμός των εγγεγραμμένων επαγγελματιών στην υπηρεσία IRIS P2B ήταν στις 85 χιλιάδες και προφανώς ο στόχος είναι να ενισχυθεί σημαντικά. Σημειωτέον πως η αύξηση την περασμένη χρονιά στον αριθμό των P2B συναλλαγών ήταν της τάξεως του 109%.
Ένας ακόμη στόχος είναι η ενίσχυση της χρήσης του IRIS για online αγορές. Το IRIS e-commerce δίνει τη δυνατότητα σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα να δέχεται πληρωμές με τη χρήση QR κωδικού που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του καταναλωτή, ο οποίος χρησιμοποιώντας απλά το mobile banking app του θα μπορεί να ολοκληρώνει τη συναλλαγή χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογεί κωδικούς. Το 2022 η αύξηση των συναλλαγών στο IRIS e-commerce ήταν της τάξεως του 68%.
Τέλος, μέσα στο 2023 το πλάνο της ΔΙΑΣ περιλαμβάνει την αύξηση των δημόσιων
οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που προσφέρουν τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών και λογαριασμών με τη χρήση QR κωδικών που βρίσκονται πάνω στο έντυπο του λογαριασμού ή της οφειλής. Μία δυνατότητα που προσφέρεται ήδη από αρκετές δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. ηλεκτρονικό παράβολο, τέλη κυκλοφορίας) αλλά και αρκετές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, κ.λ.π.).
«Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε καταφέρει να είμαστε ο πιο δημοφιλής τρόπος εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο και λογαριασμών» τονίζει η κα Καμπουρίδου.
Πηγή