Η αρτηριακή πίεση μειώνεται φυσικά όταν κοιμόμαστε και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή καρδιά.

Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας της καρδιάς. Η American Heart Association αναγνώρισε πρόσφατα τη σημασία του υγιεινού ύπνου προσθέτοντάς τον στη λίστα Life’s Essential 8 για τη βελτίωση και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

“Υπάρχουν πολλά στοιχεία στην ιατρική βιβλιογραφίας που δείχνουν ότι ο ελλιπής ή/και κακής ποιότητας ύπνος συνδέονται σημαντικά με την κακή διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Το αν η σχέση είναι αιτιολογική ή όχι, είναι λιγότερο σαφές”, λέει ο καρδιολόγος δρ. Ashish Sarraju της Cleveland Clinic.

Με άλλα λόγια, η στέρηση ύπνου είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην υπέρταση. Μερικοί από τους άλλους παράγοντες είναι η ηλικία, η διατροφή, η άσκηση, το αν καπνίζουμε ή όχι και το οικογενειακό μας ιστορικό.

Πτώση της αρτηριακής πίεσης τη νύχτα

Ο δρ. Sarraju λέει ότι ο ύπνος επιτρέπει στον οργανισμό να ρίξει την πίεση του αίματος με φυσικό τρόπο:

“Όταν κοιμόμαστε η αρτηριακή πίεση πέφτει κατά περίπου 10%. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με τον εσωτερικό κιρκάδιο ρυθμό μας. Αυτό είναι λογικό, επειδή έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από την καρδιά μας όταν είμαστε ξύπνιοι.

Εάν δεν κοιμόμαστε καλά ή για αρκετές ώρες κάθε βράδυ, αυτή η μείωση στην αρτηριακή πίεση δεν θα συμβεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή έχει συσχετιστεί με αυξημένο υπερτασικό και καρδιαγγειακό κίνδυνο”.

Πόσο επηρεάζει την αρτηριακή πίεση η έλλειψη ύπνου;

Το πόσο η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την καρδιά διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η αιτία που δεν κοιμάστε καλά. Ο δρ. Sarraju το παρατηρεί συχνά στην κλινική του:

“Ειδικά αν κάποιος έχει αρτηριακή πίεση που θεωρείται δύσκολο να ελεγχθεί, ένα από τα πράγματα που αναζητούμε είναι εάν μπορεί να έχει μια διαταραχή ύπνου όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να υποβληθούν σε μια μελέτη ύπνου, για να λάβουν την όποια διάγνωση και να τους συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία, όπως ένα μηχάνημα CPAP”.

Ο δρ. Sarraju προσθέτει ότι “υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μια διαταραχή ύπνου, όπως η αϋπνία ή η υπνική άπνοια, επιδεινώνει την υπέρταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία της διαταραχής του ύπνου μπορεί να μειώσει άμεσα την αρτηριακή πίεση”.

φωτό: iStock
iatropedia.gr


Πηγή