Κι, όμως, η αφόρητη ζέστη επηρεάζει την ψυχολογία μας ακόμη κι αν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι άμεσα. Πώς, όμως, συμβαίνει αυτό και τι ακριβώς γίνεται στον οργανισμό μας;

Απώλεια συγκέντρωσης.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ως αποτέλεσμα την ενεργητικότητα. Σύμφωνα δε με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό European Journal of Social Psychology, η ζέστη μειώνει το κίνητρο των εργαζομένων, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της παραγωγικότητας. Είναι άλλωστε λογικό, καθώς οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες μας αποπροσανατολίζουν, αποτελώντας κατασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη στόχων σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Τα νεύρα στα ύψη.

Μαζί με την θερμοκρασία αυξάνεται και η νευρικότητα. Σύμφωνα με πολλές έρευνες τις πολύ ζεστές μέρες οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την ψυχραιμία τους και να είναι πιο ευάλωτοι σε τσακωμούς, καθώς νιώθουν άσχημα, ιδρώνουν και δεν μπορούν να ξεκουραστούν.


Υπερδιέγερση ή αντίθετα ραθυμία.

Ο ανεβασμένος υδράργυρος προκαλεί δυσφορία αλλά και προβλήματα ύπνου. Η αϋπνία με τη σειρά της αυξάνει ορμόνες που σχετίζονται με την υπερδιέγερση, η οποία δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε. Ακόμη, οι αποπνικτικές θερμοκρασίες, μας αναγκάζουν να καταναλώσουμε όλη μας την ενέργεια και μας μετατρέπουν σε σωματικά και ψυχικά ράκη.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Αν ακόμη βρίσκεστε στην πόλη και οι υποχρεώσεις ή τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να επισκεφθείτε τη θάλασσα, τότε πρέπει να περιορίσετε όσο μπορείτε τις μετακινήσεις σας, να μένετε ενυδατωμένοι με κατανάλωση άφθονου νερού και υγρών, να κοιμάστε επαρκώς, να τρώτε σωστά και να δροσίζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, καλοκαίρι είναι θα περάσει.

Πηγή