Τα κοσμήματα είναι από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες, καθώς είναι ένα μέρος της καθημερινότητας και αποτελούν βασικό στοιχείο από το ημερήσιο outfit. Το κάθε κόσμημα έχει το δικό του ύφος και ταιριάζει σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Συνήθως τα πιο απλά κοσμήματα είναι για καθημερινή χρήση, ενώ αυτά που έχουν κάποια πολύτιμη πέτρα ή ζιργκόν είναι για πιο επίσημες καταστάσεις ή για κάποιες δεξιώσεις όπως για παράδειγμα ένας γάμος. Η αγορά είναι τεράστια και υπάρχουν πολλά κοσμήματα οικονομικά και ακριβά, καλής και μέτριας ποιότητας. Ό,τι από τα παραπάνω και αν έχετε, καλό είναι να τα φροντίζετε και να τα διατηρείτε σε μια καλή κατάσταση.

Αρχικά προσπαθήστε να αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας σε ξεχωριστές θήκες που να είναι μαλακές για να μην δημιουργούνται γρατζουνιές. Για παράδειγμα αν βάλετε παραπάνω από 2 δαχτυλίδια μέσα σε μια θήκη, υπάρχει η περίπτωση από την τριβή, να προκληθούν φθορές στο χρώμα και γενικότερα γρατζουνιές. Αν δεν θέλετε να πάρετε πολλές και ξεχωριστές θήκες, επενδύστε σε ένα κουτί κοσμημάτων με πολλές θήκες ώστε να μπορείτε να τοποθετείτε τα κολιέ, τα βραχιόλια, τα σκουλαρίκια και τα δαχτυλίδια γυναικεία και ανδρικά μαζί.

Είναι σημαντικό να κάνετε έναν τακτικό καθαρισμό σε όλα σας τα κοσμήματα με ένα μαλακό πανάκι ή καλύτερα με ένα πανάκι μικροϊνών που ίσως να έχετε στο σπίτι σας, για να φύγουν οι λεκέδες που αφήνει το δέρμα και τυχόν σκόνες που έχουν μαζευτεί. Υπάρχουν επίσης και ειδικά καθαριστικά που κάνουν για κοσμήματα από ασήμι και χρυσό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλλά μεγάλη προσοχή, προσπαθήστε να αποφεύγετε σκληρά χημικά γιατί θα καταστρέψουν τα υλικά. Αν έχετε κοσμήματα μεγάλης αξίας είτε χρηματικής είτε συναισθηματικής, όπως για παράδειγμα ένα μονόπετρο, δώστε μεγαλύτερη βάση και στην αποθήκευση αλλά και στον καθαρισμό του.

Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αύξηση του χρόνου ζωής ενός κοσμήματος, είναι να τα αφαιρείτε από δραστηριότητες που κάνετε και τα θέτουν σε κίνδυνο. Για παράδειγμα τώρα που είναι καλοκαίρι, καλό είναι να τα βγάζετε πριν μπείτε μέσα στην θάλασσα γιατί θα οξειδωθούν και θα χάσουν το χρώμα τους. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να τα αφαιρείτε όταν πλένετε το νεροχύτη του σπιτιού σας. Επίσης όταν ετοιμάζεστε για μια έξοδο, βάζετε κολόνιες και σπρέι μαλλιών αλλά σε καμία περίπτωση αυτά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα κοσμήματα. 

Για τα παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζει το υλικό που είναι κατασκευασμένα γιατί ο ορείχαλκος, το ασήμι και ο χρυσός είναι πιο εύκολο να οξειδωθούν, αν δεν υπάρχει η απαραίτητη προσοχή. Ενώ το ατσάλι είναι ένα υλικό που είναι ανθεκτικό σε δύσκολες συνθήκες και κρατάει σε βάθος χρόνου!