Όλα τα σκυλιά δαγκώνουν και μασάνε αντικείμενα. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα επεκτείνεται σε προσωπικά μας πράγματα, χρειάζεται να μάθουμε στο σκυλάκι ποια είναι η σωστή συμπεριφορά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι είναι οι εξής:

 • Οι σκύλοι εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο με τα σαγόνια τους. Γι’ αυτόν τον λόγο δαγκώνουν και μασουλάνε τα πάντα στο περιβάλλον τους.
 • Το δάγκωμα αντικειμένων ανακουφίζει από οδοντικό πόνο.
 • Ορισμένα σκυλάκια θεωρούν ότι το μασούλημα είναι καθησυχαστικό, διότι τους βοηθάει να ηρεμούν.
 • Με το δάγκωμα αποβάλλουν τη βαρεμάρα-νωχελικότητα τους.
 • Αυτή η συνήθεια συμβάλλει στο να αποβάλλουν το άγχος, ειδικά το άγχος του αποχωρισμού.
 • Η έλλειψη ή ανεπάρκεια στην εκπαίδευση των σκύλων ενθαρρύνει τη καταστροφική συμπεριφορά σε ακατάλληλα πράγματα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις;

Από τη στιγμή που βρούμε τους λόγους που προκαλούν το πρόβλημα, θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε σωστά το σκυλάκι.

Ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης

Πριν φέρουμε το κουταβάκι ή το σκυλάκι στο σπίτι, προετοιμάζουμε κατάλληλα όλους τους χώρους και ειδικά τους κοινόχρηστους με το κουταβάκι. Πετάμε ή απομακρύνουμε από το σπίτι οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να είναι στόχος δαγκώματος και θα καταστρεφόταν.

Τοποθετούμε μέσα σε κλειστά κουτιά, ντουλάπες και ψηλά ράφια, σε μέρη δηλαδή που δεν έχει ορατότητα και πρόσβαση το σκυλάκι:

Ρούχα

Παπούτσια

Υφάσματα

Βιβλία

Τετράδια

Διάφορα μπιχλιμπίδια

Κοσμήματα

Παιχνίδια σκύλων

Αρχικά, δεν υπάρχει περίπτωση να εκπαιδεύσουμε το σκυλάκι μας να μην δαγκώνει πράγματα, διότι είναι από τη φύση τους προορισμένα για αυτό. Αυτό που πολύ απλά μπορούμε να κάνουμε είναι να το εκπαιδεύσουμε να μασάει ειδικά παιχνίδια όπως διάφορα αξεσουάρ σκύλου για δάγκωμα, αντί για έπιπλα.

Ειδικά παιχνίδια για κουτάβια με οδοντοφυΐα

Όταν ένα κουταβάκι αρχίζει να βγάζει δοντάκια, έχει έντονους πόνους στα ούλα. Σε αυτή τη περίπτωση, πέρα από τα κατάλληλα παιχνίδια μάσησης, μπορούμε να του δώσουμε ένα βρεγμένο και παγωμένο κομμάτι υφάσματος, αλλά με προσοχή να μην γίνει συνήθεια. Ως γνωστόν, ο πάγος ανακουφίζει από τον πόνο.

Άθληση και ενασχόληση.

Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι από τη φύση τους κοινωνικά πλάσματα που χρειάζονται καθημερινή αλληλεπίδραση και γυμναστική για τη καλή πνευματική και σωματική τους υγεία.

Οι σκύλοι που δεν έχουν ευκαιρίες εκτόνωσης της ενέργειας τους μέσα στη μέρα, γίνονται νευρικοί και νωχελικοί, με αποτέλεσμα να ξεσπούν στα έπιπλα. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στον χρόνο που πρέπει να αφιερώνουμε στο σκυλάκι μας και οι άσκηση που κάνουμε μαζί του καθημερινά.

Αν το κατοικίδιο είναι υπερδραστήριο και αναπτύσσει καταστροφική συμπεριφορά, όποτε μένει μόνο του για ώρες, καλύτερα να το αφήνετε σε νταντά ή ξενοδοχείο σκύλων. Διαφορετικά, δεν αποκλείετε να βάλει στο στόχαστρο το χαλί ή τον καναπέ σας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι συνεχώς εύκολη η πρόσβαση του σε νερό και σε αυτό θα μας βοηθήσει πολύ μια ποτίστρα σκύλου.

Συμμόρφωση και έπαινος

Μόλις δούμε το σκυλάκι να μασάει κάτι που δεν πρέπει, δίνουμε την εντολή «όχι» και «μη». Στη συνέχεια, προσπαθούμε να κεντρίσουμε τη προσοχή του με το κατάλληλο παιχνίδι μάσησης. Αν ανταποκριθεί θετικά, το επιβραβεύουμε θερμά λέγοντας «μπράβο» και δίνοντας του χάδια.

Η λεκτική επιβράβευση πρέπει να γίνεται όλες τις φορές που επιλέγει να ασχοληθεί με τα παιχνίδια μάσησης. Με το πέρασμα του χρόνου καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το σωστό και θα σταματήσει να πειράζει τα έπιπλα ή τα προσωπικά μας αντικείμενα.

Αποτρεπτικά προϊόντα

Αν δεν μπορείτε με τίποτα να κρατήσετε μακριά το σκυλάκι σας από τα προσωπικά σας αντικείμενα, υπάρχει και η λύση του φαρμάκου «Bitter Apple» (κολοκυθιά της ερήμου), το οποίο:

 • Διατίθεται σε μορφή σπρέι
 • Δεν είναι επιβλαβές για την υγεία του ζώου
 • Δεν καταστρέφει τα αντικείμενα(τα περισσότερα)
 • Έχει απωθητική γεύση
 • Εκπαίδευση υπακοής

Ορισμένα σκυλάκια είναι πολύ ανυπότακτα και αυτό κάνει το αφεντικό τους να αναζητά έξτρα βοήθεια κατά την εκπαίδευση. Υπάρχουν εκπαιδευτικά μαθήματα που εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό και με μερικές συνεδρίες θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τη καταστροφική συμπεριφορά.

Υπομονή και ρεαλισμός

Τα σκυλάκια μας είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι ρομπότ. Ακόμα και το πιο εκπαιδευμένο σκυλάκι κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να μασήσει κάτι που δεν πρέπει.

Σε αυτή τη περίπτωση, συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι φυσιολογικό και φρεσκάρουμε λίγο την αρχική εκπαίδευση του σκύλου. Η υπομονή και η αφοσίωση λίγου χρόνου είναι θησαυρός.

Συμπερασματικά, η καταστροφική συμπεριφορά των σκύλων απασχολεί πολλούς από μας . Οι λόγοι που τη προκαλούν έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη ενδιαφέροντος και εκπαίδευσης. Σπανιότερα, υποβόσκει πόνος που προκαλεί τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό που προέχει είναι να γνωρίζουμε την αιτία, πριν προχωρήσουμε στην επίλυση.


Πηγή