Όσο περισσότερη ζάχαρη και γλυκά καταναλώνουμε καθημερινά στη ζωή μας, άλλο τόσο περισσότερο το ζητάμε!

Και κάπως έτσι μια καθημερινή συνήθεια που τη θεωρείς μηδαμινή και αθώα, καταλήγει να γίνεται εθισμός και εξάρτηση. Σαν αποτέλεσμα φυσικά, επέρχεται η αύξηση βάρους καθώς και τα προβλήματα υγείας που αυτή εμπεριέχει όπως διαβήτης τύπου 2, τερηδόνα και άλλα. Γενικά η ζάχαρη δεν έχει καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό και μόνο προβλήματα δημιουργεί. Για το λόγο αυτό είναι καλό να φροντίσετε να την βγάλετε από τη ζωή σας και αν δεν μπορείτε τελείως, να την περιορίσετε στο ελάχιστο ή να χρησιμοποιείτε υποκατάστατά της.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάχαρη ενυπάρχει σε πάρα πολλά τρόφιμα. Πώς θα ξέρετε που βρίσκονται; Από τις ετικέτες τους φυσικά. Από εκεί μπορείτε να δείτε τα συστατικά και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πιθανόν να υπάρχει αντίστοιχο προϊόν αλλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μάλιστα τα τρόφιμα τα οποία δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, τις περισσότερες φορές αναγράφεται σε εμφανή σημεία και με μεγάλα γράμματα στη συσκευασία οπότε θα σας είναι εύκολο να τα εντοπίσετε. Ανατρέξτε λοιπόν στις ετικέτες των τροφίμων και κάντε υγιεινές επιλογές.

Κάτι άλλο που ίσως δεν έχετε υπολογίσει, είναι η ποσότητα ζάχαρης στον καφέ σας. Κι αν δεν είναι ένας και είναι πολλοί; Τότε αυξάνεται κατά πολύ η δόση ζάχαρης που λαμβάνετε καθημερινά και αυτό είναι μόνο και μόνο από τον καφέ σας. Με έναν από υπολογισμό εάν πίνουμε 2 καφέδες την ημέρα μέτριους (δηλαδή με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη = 15 γρ.) αυτό σημαίνει ότι καταναλώνετε 30 γρ. ζάχαρης την ημέρα. Αν αυτό γίνεται όλες τις μέρες της εβδομάδας. τότε αυτό σημαίνει ότι καταναλώνετε 210 γρ. την εβδομάδα. Δηλαδή 840 γρ. ζάχαρης σε ένα μήνα! Φανταστείτε πόση ζάχαρη παίρνετε από τις υπόλοιπες τροφές σας επιπλέον. Προσπαθήστε λοιπόν, αν δεν μπορείτε να την κόψετε τελείως, να την αντικαταστήσετε με υποκατάστατα ή γλυκαντικά από το φυτό στέβια, πίνοντας έτσι μια πιο υγιεινή εκδοχή του καφέ σας. Η στέβια αποτελεί κορυφαία υγιεινή επιλογή τα τελευταία χρόνια που έχει ανακαλυφθεί και μάλιστα έχει και ελάχιστες θερμίδες. Προσοχή: μακριά από σιρόπια και κρέμες, είναι ακόμη χειρότερες πηγές κρυμμένης ζάχαρης και συντηρητικών.

Όπως γνωρίζουμε επίσης τα πολυαγαπημένα ροφήματα των περισσότερων ανθρώπων, τα γνωστά μας αναψυκτικά περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης (σχεδόν 9 κουταλιές! ) και εκτός αυτού έχουν χαμηλή διατροφική αξία. Προτιμήστε λοιπόν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη η κάνετε πιο υγιεινές επιλογές όπως το τσάι και οι χυμοί φρούτων που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά τα γλυκά ένας τρόπος για να καλύψετε την επιθυμία για γλυκό, είναι η κατανάλωση φρούτων με μέλι και κανέλα (π.χ μήλο με μέλι και κανέλα) ή καταναλώνοντας λίγη σπιτική μαρμελάδα ή γιαούρτι με μέλι και κανέλα. Επιλογές υπάρχουν!

Αν πάλι, δεν μπορείτε να ζήσετε δίχως σοκολάτα, προτίμησε ξεκάθαρα την πιο υγιεινή εκδοχή της, τη μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα, έχει πληθώρα ευεργετικών στοιχείων για τον οργανισμό σας. Δεν είναι τόσο γλυκιά όμως, παρόλα αυτά και καλύπτετε τις ανάγκες σας για σοκολάτα και δεν ανεβάζετε το ποσοστό της ζάχαρης που εισχωρεί στον οργανισμό σας. Μάλιστα, 30 gr μαύρης σοκολάτας, ενδείκνυνται και από τους διαιτολόγους. Ακόμα, μπορείτε να πειραματιστείτε με ροφήματα που περιέχουν κακάο και γάλα και να προσθέσετε ένα ώριμο φρούτο, καλύπτοντας την επιθυμία σας για γλυκό και μειώνοντας τις θερμίδες και τη ζάχαρη που θα προσλαμβάνατε από τη σοκολάτα.

Αν πάλι προτιμάτε τα λευκά γλυκά, μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας με ποιοτικά υλικά και βάζοντας όλη σας τη φαντασία (για παράδειγμα κάποια κρέμα, κάποιο ρυζόγαλο) γλυκές συνταγές με ελάχιστες θερμίδες αντί να παραδοθείτε σε μια λευκή πάστα!

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε οποιοδήποτε γλυκό στο σπίτι σας, είτε είναι κουλούρια είτε είναι κέικ, είτε είναι μπισκότα ή οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό, με βάση το ταχίνι ή το μέλι τα οποία θα δώσουν τη γλυκιά γεύση που επιθυμείτε!

Πηγή