Η ακμή συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των δεκατριών στην περιοχή γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα, το πηγούνι και το μέτωπο.
Το πρόβλημα της ακμής οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή ελαίου στο δέρμα μας. Το λάδι από τους αδένες παγιδεύεται στους πόρους του δέρματος με αποτέλεσμα προβλήματα όπως σπυράκια. Η ακμή μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή. Το πρόβλημα συνήθως εξασθενεί στην ηλικία των είκοσι.
Ως γονείς είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι γύρω από το πρόβλημα της ακμής και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το έφηβο παιδί μας να την αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα της ακμής και οι επιπτώσεις στην αισθητική του εφήβου μπορεί να του προκαλέσει ανασφάλεια, να επηρεάσει την απόδοση και τη διάθεσή του και άλλα αρνητικά για την ψυχολογία του συναισθήματα.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή
Ο /η έφηβος θα πρέπει να πλένει το πρόσωπό του/της νωρίς το πρωί, όταν ξυπνά, και αργά το βράδυ πριν τον ύπνο.
Χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι για να αφαιρέσετε το λάδι από τη ζώνη T.
Χρησιμοποιήστε σαπούνι (καθαριστικό) προσώπου, το δέρμα θα τείνει να γίνει ξηρό, ανεξάρτητα από το πόσο ήπιο είναι το προϊόν.
Πάντα ενυδατώνετε το δέρμα αμέσως μετά τη χρήση του σαπουνιού προσώπου. Η ενυδατική κρέμα με βάση το ζελέ λειτουργεί τέλεια σε λιπαρό δέρμα.
Αναζητήσετε προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.
Να μην «πειράζει» τα σπυράκια. Αυτό προκαλεί ουλές καθώς και εξάπλωση βακτηρίων.
Η θεραπεία με ατμό είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια της ακμής. Ο ατμός μαλακώνει το δέρμα, βοηθά τους πόρους να ανοίξουν και να απαλλαγούν από έλαια και τοξίνες.
Χρησιμοποιήστε πάγο, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής. Τυλίξτε το παγάκι σε ένα πανί και εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή για 30 δευτερόλεπτα.
Οι έφηβοι πρέπει να τρώνε υγιεινά και να πίνουν 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να έχουν καθαρό δέρμα. Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες και κάνει το δέρμα φωτεινό και καθαρό.
Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα. Η διατροφή των εφήβων πρέπει να περιλαμβάνει φυλλώδη λαχανικά, καρότα και φρούτα, όπως το μήλο και το αγγούρι.
Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε με το παιδί σας τον ειδικό γιατρό για να σας δώσει οδηγίες και συμβουλές κατάλληλες για το δέρμα του παιδιού σας.