Στη δίνη ενός ακήρυχτου «εμπορικού πολέμου» βρίσκονται Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τη αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act).
Η αμερικανική πρωτοβουλία ενίσχυσης των βιομηχανιών της, με επίσημο στόχο τη μείωση του πληθωρισμού ουσιαστικά αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το εμπορικό χάσμα υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς, σε αντίθεση με την Ευρώπη, ενισχύουν ουσιαστικά, στο όριο του «εμπορικού πολέμου» τις δικές τους βιομηχανίες.
Στον αντίποδα, η ΕΕ δείχνει να υιοθετεί μια πιο «τιμωρητική» λογική, η οποία σε μια σειρά από ενεργοβόρους κλάδους, όπως για παράδειγμα στο αλουμίνιο, έχει οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας μιας σειράς βιομηχανιών.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής αγοράς αλουμινίου σε σχετικό δημοσίευμα του Euractiv, τονίζοντας ότι, αντί να γκρινιάζει, η ΕΕ θα πρέπει να πάρει μαθήματα από την αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA), σταματώντας να «τιμωρεί» τις δικές της βιομηχανίες και αρχίζοντας να τις βοηθά να προωθούν την απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή στο Euractiv, «o αμερικανικός IRA θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη. Αντί να διαμαρτυρόμαστε για την αμερικανική προσέγγιση, θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν. Και αντί να τιμωρούμε τις δικές μας βιομηχανίες, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε να προωθήσουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα».
Τόνισε μάλιστα ότι ήδη, λόγω της αμερικανικής πρωτοβουλίας, υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα στο μέτωπο των επενδύσεων.
«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους εκτός Ευρώπης και προς τις ΗΠΑ. Εταιρείες από άλλες περιοχές δελεάζονται επίσης: τον περασμένο μήνα, ο κορεατικός κατασκευαστής ηλιακών πάνελ Hanwha Q Cells ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 2,32 δισ. ευρώ για μια νέα μονάδα παραγωγής στη Τζόρτζια των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εμπορικός προστατευτισμός
Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα του Euractiv, η συγκεκριμένη αμερικανική πρωτοβουλία συνιστά ξεκάθαρα πράξη εμπορικού προστατευτισμού, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σαφές μήνυμα από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη ότι «η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με μαζικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία και προσπαθεί ενεργά να διευκολύνει αυτές τις επενδύσεις».
Σε κάθε περίπτωση η «Γηραιά Ήπειρος» βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση ως προς την ανταγωνιστικότητά της στο νευραλγικό τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Χάσαμε τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών από την Κίνα, η οποία ελέγχει πλέον πάνω από το 80% κάθε βασικού σταδίου της διαδικασίας κατασκευής φωτοβολταϊκών. Όλοι οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Ευρώπης πλήττονται»,
αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, ενώ όσον αφορά στις πρώτες ύλες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Πηγή