Η έκθεση σε κατοικίδια σε παιδική ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών.

Μέσα από παλιότερες έρευνες ξέρουμε ήδη ότι τα κατοικίδια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών αλλεργιών στα παιδιά. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο και τροφικών αλλεργιών.

Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • τα μικρά παιδιά που εκτέθηκαν σε σκύλους στο σπίτι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες στα αυγά, το γάλα και τους ξηρούς καρπούς
  • εκείνα που εκτέθηκαν σε γάτες ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με αλλεργίες στα αυγά, το σιτάρι και τη σόγια

Ωστόσο, “η έκθεση σε κατοικίδια δεν προλαμβάνει εντελώς τις τροφικές αλλεργίες”, σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Hisao Okabe, από το Περιφερειακό Κέντρο Περιβάλλοντος και Παιδικής Μελέτης της Ιαπωνίας και το Τμήμα Παιδιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

“Το μόνο που έδειξε αυτή η μελέτη είναι ότι η έκθεση σε κατοικίδια σε παιδική ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Επιπλέον, αυτή η συσχέτιση μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το είδος των κατοικίδιων και την τροφή που προκαλεί αλλεργία», πρόσθεσε ο δρ. Okabe.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα του δρ. Okabe ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 66.000 βρέφη στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι εκείνα που εκτέθηκαν σε γάτες ή σκύλους εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της πρώιμης βρεφικής ηλικίας είχαν λιγότερες τροφικές αλλεργίες, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Περίπου το 22% αυτών των βρεφών εκτέθηκαν σε αυτά τα κατοικίδια σε εσωτερικούς χώρους. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά για τα παιδιά που εκτέθηκαν σε σκυλιά, τα οποία ζούσαν σε αυλή.

Ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά με κατοικίδια μπορεί να έχουν λιγότερες τροφικές αλλεργίες δεν καθορίστηκε σε αυτήν τη μελέτη. Αλλά προηγούμενες αναφορές έχουν δείξει ότι μπορεί να οφείλεται στα βακτήρια του εντέρου, στις ενδοτοξίνες στον αέρα ή μέσω του φραγμού του δέρματος, είπε ο δρ. Okabe.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν αυτό το ζήτημα επειδή οι μητέρες που είχαν κατοικίδια στο σπίτι ανησυχούσαν για τον κίνδυνο αλλεργικής νόσου, ακριβώς εξαιτίας των κατοικιδίων!

“Όσον αφορά τις τροφικές αλλεργίες, η έκθεση των κατοικίδιων ζώων κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής και πρώιμης βρεφικής ηλικίας μπορεί να είναι καλή σε ορισμένες περιπτώσεις. Ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα θα βοηθήσει στην άμβλυνση ορισμένων από τις ανησυχίες σχετικά με την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων”, είπε ο Okabe.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή έκδοση του PLOS ONE.

Ο δρ. Dean Mitchell, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο στο Mitchell Medical Group στη Νέα Υόρκη, είπε ότι έχει δει πολλές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια που εξέτασαν την συσχέτιση ανάμεσα σε κατοικίδια και αλλεργίες.

Ο δρ. Mitchell έθεσε κάποιες άλλες θεωρίες σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στα παιδιά, όπως η λήψη αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο. Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια μπορεί να είναι λιγότερο αλλεργικά, επειδή εκτίθενται σε περισσότερους ιούς σε μικρότερη ηλικία.

Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα μπορεί να μην είναι επαρκής λόγος για να πάτε επιτόπου να υιοθετήσετε ή να πάρετε έναν σκύλο ή μια γάτα όταν σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό.

“Κάθε τόσο, όταν αυτές οι άλλες μελέτες εμφανίζονται εδώ κι εκεί, είναι για μένα… πολύ εστιασμένες”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο δρ. Mitchell.

«Πιστεύω ότι το συμπέρασμα είναι, ειλικρινά, να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση αντιβιοτικών. Ξέρω ότι αυτή η έρευνα δεν αναφέρεται εκεί. Νομίζω ότι τα άλλα πράγματα δεν μπορείς πραγματικά να τα ελέγξεις, και απλά δεν είναι πραγματικά πρακτικά ή καλά αποδεδειγμένα, κατά τη γνώμη μου”, κατέληξε.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι και μια πρόσφατη έρευνα στη Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι η έκθεση σε ζώα φάρμας κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ή της βρεφικής ηλικίας μείωσε τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών σε έναν αγροτικό πληθυσμό.

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό ιατρικό κόστος και να συνοδεύονται από τον κίνδυνο αναφυλαξίας, η οποία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης πρόσθεσαν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της μελλοντικής έρευνας για τις τροφικές αλλεργίες.

φωτό: iStock


Πηγή