Η αυτοεκτίμησή μας είναι κομβικής σημασίας για την συναισθηματική μας ευημερία. Αποτελεί συγκεκριμένα την γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας. Όταν έχουμε υγιή αυτοεκτίμηση, έχουμε την τάση να βλέπουμε τον εαυτό μας αλλά και την καθημερινότητα πιο αισιόδοξα.
Γιατί «πέφτει» η αυτοεκτίμησή μας;
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία, όταν για κάποιο λόγο είναι πιθανό να δεχτήκατε ένα μήνυμα που σας έλεγε ότι «δεν είστε αρκετοί». Ίσως δυσκολευτήκατε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες άλλων ανθρώπων από εσάς ή ακόμα και σε δικές σας προσδοκίες.
Το άγχος και τα δύσκολα γεγονότα της ζωής, όπως η σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και το πένθος, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση. Η προσωπικότητα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην αρνητική σκέψη, ενώ άλλοι θέτουν απίστευτα υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους.
Πώς θα την ενισχύσετε;
Οι καλύτεροι μέθοδοι για να την ενισχύσετε, περιλαμβάνουν:
*Βρείτε σε τι είστε καλοί
Είμαστε όλοι καλοί σε κάτι, είτε μαγειρεύουμε, τραγουδούμε, κάνουμε παζλ είτε είμαστε φίλοι. Τείνουμε επίσης να απολαμβάνουμε να κάνουμε τα πράγματα στα οποία είμαστε καλοί, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη διάθεσή σας.
*Δημιουργήστε θετικές σχέσεις
Προσπαθήστε να αφιερώσετε λιγότερο χρόνο στους ανθρώπους που δεν σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Προσπαθήστε να χτίσετε σχέσεις με ανθρώπους που είναι θετικοί και που σας εκτιμούν.
*Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Προσπαθήστε να μην ασκείτε σκληρή κριτικοί στον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι θα λέγατε σε έναν φίλο σε παρόμοια κατάσταση. Δίνουμε συχνά πολύ καλύτερες συμβουλές σε άλλους από ό, τι σε εμάς.
*Δώστε μια πρόκληση στον εαυτό σας
Όλοι αισθανόμαστε νευρικοί ή φοβισμένοι να κάνουμε πράγματα κατά καιρούς. Αλλά τα άτομα με υγιή αυτοεκτίμηση δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να τους σταματήσουν από το να δοκιμάζουν νέα πράγματα ή να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.