Το παιδί μεγαλώνει και, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, εκδηλώνει τις πρώτες του τάσεις ανεξαρτησίας σε διάφορα ζητήματα. Άραγε πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσετε;

-Δείξτε υπομονή και κατανόηση στις πρώτες, ανεπιτυχείς προσπάθειες του μικρού σας να κάνει πράγματα μόνο του. Είναι μέρος της αναπτυξιακής διαδικασίας και μέσα από την εξάσκηση και τη δική σας βοήθεια θα μάθει να κάνει πράγματα μόνο του.

-Αν τυχόν το παιδί σας δείξει διάθεση να δοκιμάσει πράγματα που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τη σωματική του ακεραιότητα, φυσικά και πρέπει να βάλετε φρένο στις συγκεκριμένες τάσεις ανεξαρτησίας. Άλλο είναι, για παράδειγμα, να θελήσει να βουρτσίσει μόνο του τα δόντια του επειδή πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει περίφημα και άλλο να ζητήσει να περάσει απέναντι το δρόμο χωρίς τη βοήθειά σας!

-Προσαρμόστε τις απαιτήσεις σας σε ρεαλιστικά επίπεδα και μη νιώθετε απογοήτευση βλέποντας το μικρό σας να αποτυγχάνει στις πρώτες του προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης. Όπως είναι γνωστό, αγαθά κόποις κτώνται!

-Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιβραβεύσετε την προσπάθεια και να ολοκληρώσετε όπως πρέπει τη διαδικασία που ξεκίνησε το παιδί μόνο του. Ταυτόχρονα, επισημάνετέ του τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει την επόμενη φορά.

govastileto.gr


Πηγή