Για τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Βουλή μίλησε ο κ. Κουσούλης.
«Από την Δευτέρα το πρωί θα έχουμε μία νέα πολιτική συνθήκη. Η ευθύνη κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης δεν είναι απλώς η διαχείριση σημαντικών οικονομικών ζητημάτων, αλλά και η πολιτική διεύθυνση της κοινωνίας, δηλαδή η διάνοιξη του μεγάλου δρόμου που έχουμε μπροστά μας, που μέσα σε αυτόν υπάρχουν μεγάλα και μικρά προβλήματα», είπε αρχικά.
Αν τώρα μία κυβέρνηση περιορίζεται ή περιοριστεί στην διαχείριση των προβλημάτων, αντιμετωπίζει δηλαδή μέρα με τη μέρα τα ζητήματα και αποφεύγει, επειδή είναι δύσκολο να θέσει τα προβλήματα που έχει φέρει μαζί του ο χρόνος κι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αυτό πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Δεύτερον για να μπορεί να λειτουργήσει αυτή η πολιτική λειτουργία χρειάζεται μία αντιπολίτευση και το ζήτημα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα και έτσι όπως φαίνονται τα στοιχεία ως σήμερα, θα έχουμε ένα κενό αντιπολίτευσης ή αλλιώς, πολιτική αδυναμία της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ένα ζήτημα γιατί διαταράσσεται η ισορροπία και δεν είναι καλό αυτό ούτε για την κυβέρνηση. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες την Κυριακή το βράδυ, ποια θα είναι η σύνθεση της νέας Βουλής και ποια θα είναι η πολιτική δυνατότητα της νέας Βουλής», συμπλήρωσε ο κ. Κουσούλης.
Για το ενδεχόμενο της 9κομματικής Βουλής, ο κ. Κουσούλης, υπογράμμισε πως, «το ενδιαφέρον της Κυριακής θα πρέπει να είναι το όσα μικρά κόμματα θα μπουν στην νέα Βουλή. Φαίνεται ότι θα έχουμε πολλά μικρά κόμματα στην νέα Βουλή, ξεχάσαμε ότι τις 21 Μαΐου βρέθηκε ένα 16% εκτός Βουλής. Είναι ένα υψηλό ποσοστό και ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι εξίσου μεγάλος. Αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητήσουν έναν νέο τρόπο έκφρασης. Είναι ακραίο το ενδεχόμενο της 9κομματικής Βουλής, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται. Πρόκειται για κατακερματισμό της αντιπολίτευσης».
Για το εάν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις των κομμάτων μίλησε ο Καθηγητής Οικονομικών, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
«Κάποια από τα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Το πρόγραμμα αυτό επικαιροποιείται κάθε χρόνο, έχει μία 3ετία μπροστά του και κάθε χρόνο το επικαιροποιούμε. Φαντάζομαι και φέτος θα χρειαστεί επικαιροποίηση έτσι ώστε να συμπεριλάβει και τα πρόσθετα μέτρα. Η οικονομία, σαφώς δεν «σηκώνει» απότομα να κάνουμε δαπάνες αλλά σταδιακά και εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από τη διαχείριση της οικονομίας, τότε ναι μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν είναι μόνο διαχειριστικό το ζήτημα. Πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει αυτό το μοντέλο, από την κατανάλωση, τις εισαγωγές, την φθηνή εργασία και να πάμε στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και στην καλοπληρωμένη εργασία, αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Πηγή