Ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας.

Πώς, όμως θα βοηθήσουμε τα παιδιά να επανέλθουν στην καθημερινότητα του σχολείου ομαλά;

Η επιστημονική κοινότητα διερευνά διαρκώς τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα επακόλουθά της στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία με τη συμμετοχή γονέων παιδιών ηλικίας από 3 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (85,7%) εκλάμβανε αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών του κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ως συχνότερα συμπτώματα παρατηρήθηκαν η δυσκολία συγκέντρωσης (76,6%), η νωχελικότητα (52,1%), η ευερεθιστότητα (39%), η ανησυχία (38,8%), η νευρικότητα (38%), το συναίσθημα της μοναξιάς (31,3%), η δυσφορία (30,4%) και η ανησυχία (30,1%).

Αναπόφευκτα, όλοι οι γονείς προβληματιζόμαστε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στα παιδιά η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα παιδιά, ειδικά εκείνα μικρότερης ηλικίας, καλούνται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο να αναπροσαρμόζουν διαρκώς την καθημερινότητά τους. Αποχωρίστηκαν το σχολείο -που συνιστά το φυσικό τους περιβάλλον-, τους φίλους τους, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τις συνήθειές τους. Έμαθαν να λειτουργούν -υπό αντίξοες συνθήκες- σε εικονικά περιβάλλοντα διδασκαλίας. Και τώρα καλούνται και πάλι να επανέλθουν στις αίθουσες των σχολείων, τηρώντας και πάλι μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς

Το Mental Health Foundation δίνει μερικές σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές στους γονείς, για να διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση των παιδιών στις σχολικές τάξεις.

Ξεκινήστε να συζητάτε

Το παιδί σας μπορεί να ανησυχεί για την επιστροφή του στο σχολείο. Συζητήστε μαζί του, δίνοντάς του την ευκαιρία να εξωτερικεύσει και να αποδεχτεί τα συναισθήματά του. Ακούστε το προσεκτικά και δώστε του να καταλάβει ότι είναι ασφαλές και είστε δίπλα του για οτιδήποτε χρειαστεί.

Η ρουτίνα του ύπνου

Βοηθήστε το παιδί σας να επανέλθει σε μια φυσιολογική ρουτίνα ύπνου τις ημέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο. Βάσει επιστημονικών μελετών, μια υγιής ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη συγκέντρωση των παιδιών.

Μιλήστε για το σχολείο

Θυμίστε στα παιδιά τη σχολική ρουτίνα που μέχρι πριν δύο μήνες αποτελούσε την καθημερινότητά τους. Παρακινήστε τα παιδιά να μιλήσουν για τον δάσκαλο ή τη δασκάλα τους, για την τάξη, τους συμμαθητές τους, τον τρόπο που περνούσαν τα διαλείμματά τους, τα παιχνίδια και τις σχολικές δραστηριότητες.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Μοιραστείτε με τα παιδιά τις δικές σας ανησυχίες και συναισθήματα, για παράδειγμα της δικής σας επιστροφής στη δουλειά. Μιλήστε τους για τις προσωπικές σας στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους (π.χ. τακτική άσκηση, τεχνικές αναπνοής, συνομιλία με φίλους κλπ).

Κάντε τον εαυτό σας διαθέσιμο όσο το δυνατόν περισσότερο

Τα παιδιά μπορεί να θέλουν να σας μιλήσουν σε χρόνο που δεν το περιμένετε. Δημιουργήστε χώρο για να μιλήσετε με διαφορετικούς τρόπους, όπως να κάνετε μια βόλτα ή να ψήσετε μαζί κουλουράκια. Σε αυτές τις περιστάσεις μπορεί να υπάρχει λιγότερη πίεση από ό,τι αν καθίσετε να συζητήσετε πρόσωπο με πρόσωπο.

Εστιάστε στα θετικά

Καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά, υπάρχει η ελπίδα πως σύντομα θα επανέλθουμε και στις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Θα ήταν χρήσιμο να μιλήσετε για πράγματα που ανυπομονεί να ξανακάνει το παιδί, όπως να δει τους φίλους του στο πάρκο ή να πάρει παγωτό από το αγαπημένο του καφέ.

Αποφύγετε τις αρνητικές εικόνες

Προστατεύστε τα παιδιά από την υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις, εικόνες και πληροφορίες σχετικά με την πανδημία, ωστόσο, ενημερώστε με σύντονο για την ηλικία τους τρόπο σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα.

Υπενθυμίστε τους κανόνες υγιεινής

Μιλήστε ξανά, με απλό και εύληπτο για το παιδί τρόπο, για τα ατομικά μέτρα υγιεινής που πρέπει να παίρνει ώστε να είναι ασφαλές. Μπορείτε να καταφύγετε και σε ένα παραμύθι, για να του εξηγήσετε απλά τις διαδικασίες και να το καθησυχάσετε.

Παραμείνετε ψύχραιμοι και συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς

Η νέα μετάβαση στο σχολείο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή και ψυχραιμία, τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Μιλήστε και συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν.

Πηγή