Από που προέρχεται:

Συνήθως ο φόβος αυτός οφείλεται σε ένα ιστορικό εγκατάλειψης μέσα στην οικογένεια. Με τη λέξη «εγκατάλειψη» δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε φυσική εγκατάλειψη, αλλά κυρίως σε συναισθηματική, όπως μια αδιάφορη μητέρα ή ένας απών πατέρας, η έλλειψη επιβράβευσης μέσα στο σπίτι, καθώς και η έλλειψη αποδοχής του άλλου τόσο ως παιδιού όσο και ως ενήλικα.

Άλλη μια αίτια μπορεί να είναι κάποια προηγούμενη ερωτική σχέση που δημιούργησε πόνο και αρνητικά συναισθήματα στον άνδρα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν επεξεργάστηκε και δεν εξέφρασε ο ίδιος με το σωστό τρόπο. Έτσι, αποφεύγοντας μια επόμενη ερωτική σχέση, προστατεύεται από την πιθανότητα να πληγωθεί ξανά.

Πώς θα καταλάβεις ότι ο καλός σου φοβάται τη δέσμευση

‣ Αυτός ο άνδρας θα θέσει εξαρχής μια απόσταση προστατευτική για εκείνον. Δε θα σου τηλεφωνεί συχνά ούτε θα απαντά στα μηνύματα και, όταν απαντά, θα το κάνει με γενικό και περιεκτικό τρόπο.

‣ Μπορεί να αποφεύγει να αποκαλέσει αυτό που ζείτε ως σχέση. ‣ Αν η σχέση προχωρήσει, ο άνδρας θα φοβάται να μιλήσει για την προοπτική γάμου και θα αποφεύγει κάθε σχετική συζήτηση.

‣ Το κυρίαρχο, όμως, χαρακτηριστικό του φοβικού άνδρα είναι να αποφεύγει τη συναισθηματική επαφή και έκφραση. Ο ίδιος δε θα μιλήσει ποτέ για τα συναισθήματά του, ούτε θα ρωτήσει τη σύντροφό του για το πώς αισθάνεται. Ο οραματισμός ενός κοινού μέλλοντος είναι κάτι που μπορεί να αγχώσει και να τρομάξει αυτόν τον άνδρα.

Πηγή