Το κύριο μέλημα όλων των γονιών είναι να αναθρέψουν με τέτοιον τρόπο το παιδί τους, ώστε να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία που θα συναντήσει στη ζωή του. Ένας στόχος που απαιτεί υπομονή, συνέπεια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Υγιές οικογενειακό περιβάλλον: σε αυτόν τον όρο περικλείονται πολλά επιμέρους ζητήματα. Από την απουσία εντάσεων μεταξύ των γονιών, μέχρι τη σταθερότητα στις απαιτήσεις τους από το παιδί και τη ρουτίνα στην καθημερινότητά του. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα που απαρτίζουν το υγιές οικογενειακό περιβάλλον, αποπνέουν μια αίσθηση σιγουριάς και ηρεμίας στο παιδί.

Στενοί δεσμοί με γονείς: έχει παρατηρηθεί πως τα ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά στις δυσκολίες παιδιά έχουν μεγάλο δέσιμο με τους γονείς τους. Το δέσιμο αυτό δομείται-μεταξύ άλλων-με την εξωτερίκευση των συναισθημάτων όλων των μελών της οικογένειας, μια συνήθεια που βοηθάει το παιδί να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά αυτά που νιώθει.

Βοηθήστε το να αποκτήσει αυτοέλεγχο: δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, όμως ο πιο απλός τρόπος για να αρχίσει να αντιλαμβάνεται το παιδί τη σημασία του αυτοελέγχου είναι να του την επισημαίνετε σε κάθε ευκαιρία, με κάθε αφορμή.

Λειτουργήστε ως πρότυπα: δώστε στο παιδί να καταλάβει πώς διαχειρίζεστε τα προβλήματα της καθημερινότητας (όχι τα πολύ σοβαρά και πάντα ανάλογα την ηλικία του) και ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τη γνώμη του για ένα ζήτημα που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει. Κάπως έτσι θα μπει σταδιακά στη νοοτροπία της ψύχραιμης διαχείρισης των δυσκολιών της ζωής.

govastileto.gr


Πηγή