Όλοι οι άνθρωποι έχουμε έρθει αντιμέτωποι μία φορά με το αίσθημα ντροπής ή ένοχής θέλοντας να πούμε «όχι» σε κάποια φίλη μας ή στην οικογένεια μας. Ο λόγος είναι γιατί δεν θέλεις να πληγώσεις κάποιον που αγαπάς, να τον απογοητεύσεις ή να τον κάνεις να σκεφτεί ότι δεν μπορεί να βασιστεί πάνω σου.

Πώς να πεις «όχι» χωρίς να φοβάσαι την αντίδραση από την άλλη μεριά; Κινήσου με βάση τρεις συγκεκριμένους πυλώνες.

Να είσαι ειλικρινής

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα αισθήματα των άλλων αλλά μπορείς να έχεις τον έλεγχο του τι θα πεις και πώς θα εκφράσεις τα δικά σου. Μίλα με ειλικρίνεια και ευγένεια. Το πως οι άλλοι αντιλαμβάνονται την αλήθεια σου δεν έχει να κάνει με εσένα αλλά με τους ίδιους.

Δείξε ευγνωμοσύνη

Είναι ωραίο να σε υπολογίζουν και να ζητούν τη βοήθειά σου. Αναγνώρισέ το λέγοντας ευχαριστώ και ενημέρωσε με ευγένεια ότι δεν θα τα καταφέρεις σε αυτό που σου ζητάνε.

Δώσε εναλλακτικές

Ανάλογα με το τι είναι αυτό που σου ζητάνε, δώσε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να συμβάλεις.

Όταν μιλάς με ειλικρίνεια οι άνθρωποι, το σέβονται. Εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν προσωπικά όρια, το σέβονται. Ως γυναίκες, έχουμε πάντα τη διάθεση να ανταποκριθούμε σε όλες τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για εμάς αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Το να λες “όχι” σου δίνει την ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου. Αν δεν μάθεις να το κάνεις αυτό για σένα, τότε πώς θα το κάνεις για τους άλλους; Την επόμενη φορά, λοιπόν, που είσαι λίγο πριν πεις “ναι” ενώ θέλεις ακριβώς το αντίθετο, μη το κάνεις. Όσο πιο πολύ εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να λέει “όχι”, τόσο λιγότερες ενοχές θα αρχίσεις να νιώθεις.

govastileto.gr





Πηγή