Οι τελευταίοι μήνες ήταν αναμφίβολα εξαντλητικοί και για την ψυχολογία μας. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα, με τους επιστήμονες και τα δεδομένα ερευνών να δείχνουν ότι το στρες έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τη συμβουλή των ειδικών ότι όλο αυτό πρόκειται για μια δοκιμασία που θα τελειώσει. Μέχρι τότε οφείλουμε να οπλιστούμε με υπομονή, αφού παρά τις ελπιδοφόρες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, οι δυσκολίες παραμένουν.

Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας εν μέσω πανδημίας.

*Εστιάζουμε στο τώρα

H ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι μια πρακτική που εξασκεί την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή και συνεπώς μας βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι στο τώρα.

Αντί να επικεντρωθούμε σε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, εστιάζουμε στο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Κάνουμε μια «παύση», εισπνέουμεε, δίνουμε προσοχή στην οικογένειά μας γύρω μας και εστιάζουμε στη βελτίωση του τώρα. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τη διάθεσή μας, αλλά θα μας επιτρέψει επίσης να διαχειριστούμε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση. Άλλωστε, είναι αδύνατο να έχουμε τον έλεγχο για όσα θα προκύψουν σε λίγες εβδομάδες ή μετά από αρκετούς μήνες.

*Κοιμόμαστε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ το στρες οδηγεί σε δυσκολίες ύπνου. Βγαίνουμε, λοιπόν, από αυτόν τον φαύλο κύκλο, κάνοντας τον ύπνο προτεραιότητά μας.

Προτού ξαπλώσουμε για ύπνο, αποφεύγουμε τις οθόνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας και υιοθετούμε μια ρουτίνα που μας χαλαρώνει.

*Μένουμε δραστήριοι

Ακόμη κι αν αυτήν την περίοδο δεν δουλεύουμε, χρειαζόμαστε την αίσθηση προγράμματος. Φροντίζουμε λοιπόν να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα, να κρατάμε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα (η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας σε αυτό) και να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν.

*Βάζουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας

Τα ψυχικά οφέλη της γυμναστικής σχετίζονται με την νευροχημεία. Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, ενώ παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών που λειτουργούν ως «φυσικά παυσίπονα» και ενισχυτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες κρύβονται πίσω από τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν την προπόνησή μας.

*Τρεφόμαστε σωστά

Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος μέχρι τη διάθεσή μας. Φροντίζουμε λοιπόν να αποφεύγουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, να πίνουμε άφθονο νερό και να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ψυχολογία μας αλλά και το ανοσοποιητικό μας.

*Ζητάμε βοήθεια

Αν νιώθουμε το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα να μας κατακλύζουν και να δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, δεν διστάζουμε να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.

Πηγή