Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι. Τελεία. Ακόμα και αν η απόφαση είναι ολότελα δική σου, αυτό δεν σημαίνει ότι το στάδιο που ακολουθεί, θα είναι και εύκολο. Κάθε πράγμα που τελειώνει, κουβαλά κι ένα πένθος, άλλοτε ελαφρύ και άλλοτε βαρύ κι ασήκωτο. Όπως το πένθος που ακολουθεί πάντα μετά από έναν χωρισμό.

Αν αναρωτιέσαι τι πήγε λάθος και νιώθεις προδομένη, το πράγμα δυσκολεύει περισσότερο. Αλλά όσο ακατόρθωτο και αν ακούγεται, όλα ξεπερνιούνται. Το πιθανότερο είναι ότι σου έχει συμβεί ήδη, άρα ξέρεις. Σε πληγώνει βαθιά, μέχρι που σταματά να σε πληγώνει. Ακούγεται χαζό ε; Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μέχρι να φτάσεις όμως εκεί, υπάρχουν πολλά (μικρά και μεγάλα) πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον χωρισμό. Και όχι, το rebound σεξ δεν είναι μέσα σε αυτά.

Μοίρασε τις ευθύνες (φταίνε και οι δύο σε κάθε χωρισμό)

Αν και δεν έχει κανένα νόημα να σκέφτεσαι τα πώς και γιατί, η ευθύνη πάντα μοιράζεται. Μην παίρνεις πάνω σου όλη την ευθύνη αλλά μην την επιρρίπτεις και στον πρώην σύντροφό σου. Μπορείς να μάθεις το γιατί, αν θεωρείς ότι βοηθά, αλλά μετά προχώρησε. Αν η απόφαση δεν είναι δική σου, άκουσε αλλά μη βουτάς στις ενοχές. Κάθε τέλος έχει τους λόγους του. Δες τη δική σου πλευρά και move on.

Φίλοι και οικογένεια

Το δίκτυο υποστήριξης είναι σημαντικό σε ό,τι κι αν κάνεις. Ξεκινά από τον ίδιο σου τον εαυτό αλλά πάντα καταλήγει σε 2-3 πρόσωπα. Αυτά που σε στηρίζουν και μπορούν να σε καταλάβουν. Και που θα σε αποτρέψουν από πιθανή βλακεία της στιγμής. Αλλά κυρίως θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα και από μία άλλη οπτική που ίσως σε ξεμπλοκάρει.

Γράψε τα όλα

Δεν εννοώ μεταφορικά. Πάρε μολύβι, χαρτί ή laptop και γράψε ό,τι νομίζεις. Μπορεί να λειτουργήσει σαν ημερολόγιο συναισθημάτων. Ή μπορεί να θέλεις να του στείλεις ένα γράμμα. Ειδικά αν δεν μπορείς να μιλήσεις για αυτά που νιώθεις, το γράψιμο λειτουργεί ανακουφιστικά. Ιδανικά, μην κρατήσεις το γράμμα. Βάλτου φωτιά και κάψε το. Ο σκοπός είναι να εκδηλώσεις κάπως την γκάμα των συναισθημάτων σου.

Πέρνα από όλες τις φάσεις

Γενικώς, όταν προκύπτει κάτι κακό, αποφεύγουμε να νιώσουμε και περνάμε αμέσως στη δράση. Για να φτάσεις όμως εκεί, χρειάζεται πρώτα να αναγνωρίσεις τι αισθάνεσαι, να το αποδεχθείς και να προχωρήσεις. Ο θυμός, ο φόβος και η στενοχώρια είναι κομμάτια ενός χωρισμού και δεν μπορείς να τα κάνεις γαργάρα. Μην κρύβεις αυτά που νιώθεις και άσε το κλάμα να βγει. Κάνεις και καλό ύπνο μετά.

Κάνε ειρήνη με τον πρώην (έστω και νοερά)

Αυτό δεν ανήκει σίγουρα στα πρώτα στάδια του χωρισμού. Δεν μπορείς να συγχωρήσεις και να καταλάβεις από την πρώτη στιγμή, αλλά θα σε βοηθήσει όταν το κάνεις. Είναι σημαντικό να μπαίνεις στη θέση του άλλου. Βλέπεις τη δική του πλευρά, την αποδέχεσαι και τη συγχωρείς. Δεν το κάνεις τόσο για εκείνον, όσο για εσένα. Για να μπορέσεις να βάλεις μία τελεία, που θα έλεγε και η Rachel από τα «Φιλαράκια»

Περίμενε 3 μήνες να ξεπεράσεις τον χωρισμό

Αυτό που σου προκαλεί άγχος στην αρχή, είναι ότι δε θα το ξεπεράσεις ποτέ. Έτσι νομίζεις τουλάχιστον. Κι όμως, θα περάσει. Στην αρχή ακούγεται γελοίο και αδύνατον, αλλά ο χρόνος κάνει τη δουλειά του. Σύμφωνα με έρευνες μάς παίρνει συνήθως 3 μήνες. Το 71% των συμμετεχόντων μπορούσε να δει τον χωρισμό με πιο θετική ματιά μετά από 11 εβδομάδες. Τότε ήταν που μπορούσαν να πουν ότι έμαθαν πολλά από αυτήν τη σχέση.

Πηγή