Το βουητό στα αυτιά είναι μία πολύ συχνή ωτολογική διαταραχή, καθώς προσβάλλει περισσότερα από ένα στα εννέα άτομα στον γενικό πληθυσμό. Η ακριβής αιτία του όμως δεν εντοπίζεται σε όλες τις περιπτώσεις, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή του δεν είναι εύκολη.

Το βουητό στα αυτιά, το κουδούνισμα, το σφύριγμα (εμβοές) είναι ήχοι που ακούνε οι πάσχοντες, χωρίς να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή που να τους παράγει. Υπολογίζεται ότι το 17% του γενικού πληθυσμού εμφανίζουν εμβοές, αλλά το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι, στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, υπερβαίνει το 30%.

Οι εμβοές αποτελούν μια πολύ συνήθη ωτολογική διαταραχή. Εντούτοις «είναι ένα φαινόμενο ελάχιστα κατανοητό, για το οποίο υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές», λέει ο ειδικός παθολόγος Ηλίας Μούτσιος,MD, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital.

Το βουητό στα αυτιά έχει δύο τύπους. Ο πρώτος είναι οι υποκειμενικές εμβοές και ο δεύτερος οι αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές εμβοές είναι ήχοι που μπορεί να ακουστούν μόνο από τον ασθενή. Είναι ο πιο συχνός τύπος του βουητού. Συνήθως σχετίζονται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα της ακοής.

Οι αντικειμενικές εμβοές είναι ήχοι που μπορούν να ακουστούν από τον ασθενή αλλά και τον ιατρό, όταν αυτός τοποθετεί το στηθοσκόπιο κοντά στο αυτί του ασθενούς. Αυτό το είδος είναι λιγότερο συχνό. Συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί.

Οι πιθανές αιτίες

Πού μπορεί όμως να οφείλεται το βουητό στα αυτιά; Οι πιθανές αιτίες είναι οι εξής, κατά τον κ. Μούτσιο:

  • Η έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους
  • Οι φλεγμονές του αυτιού (ωτίτιδα)
  • Οι τραυματισμοί του αυτιού ή και της γύρω περιοχής
  • Προβλήματα στον λαβύρινθο του αυτιού
  • Η αρτηριακή υπέρταση
  • Το στρες

Για να εξακριβωθεί ποια είναι η αιτία σε κάθε ασθενή, απαιτείται αξιολόγηση και γνωμάτευση από ειδικό γιατρό. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία και το βουητό στα αυτιά θεωρείται ιδιοπαθές (δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας).

Οι συνέπειες

Το βουητό στα αυτιά έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των πασχόντων, καθώς ταράζει την καθημερινότητά τους και επηρεάζει δυσμενώς την ψυχική κατάστασή τους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Έντονη δυσφορία
  • Κατάθλιψη
  • Συχνές εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης
  • Ένταση και ευερεθιστότητα
  • Μειωμένη συγκέντρωση
  • Προβλήματα ύπνου

Η αντιμετώπιση

Δυστυχώς, δεν είναι γνωστός ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός που προκαλεί τις ιδιοπαθείς εμβοές (αγνώστου αιτιολογίας βουητό στα αυτιά). Η έλλειψη αυτή περιορίζει τη δυνατότητα για αποτελεσματική θεραπεία του προβλήματος.

«Κατά καιρούς έχουν εφαρμοσθεί διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι στους ασθενείς με εμβοές, όπως χορήγηση διαφόρων φαρμάκων και δραστικών ουσιών, θεραπεία επανεκπαιδεύσεως των εμβοών, ηχοκάλυψη των εμβοών, θεραπεία βιοανάδρασης, ενδοτυμπανικές εγχύσεις και διάφορες θεραπείες με ειδικές συσκευές», λέει ο κ. Μούτσιος. «Εντούτοις, μια αναδρομή στη βιβλιογραφία αποδεικνύει ότι για τις περισσότερες από αυτές τις μεθόδου τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα».

Πηγή