Το νομοσχέδιο πέρασε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη θετική ψήφο μόνο των βουλευτών της Ν.Δ., ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν προκειμένου να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξασφάλισε το σχέδιο «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφισθεί.

Ωστόσο, στη γνωμοδότησή της η ΕΚΤ εκτιμά ότι υπάρχουν ασάφειες και καλεί την κυβέρνηση να αναδιατυπώσει είτε στο νομοσχέδιο είτε στη δευτερογενή νομοθεσία τις διατάξεις που αφορούν:

• Τις ημερομηνίες θέσης σε ισχύ και λήξης της εγγύησης του Δημοσίου.

• Τους ειδικότερους κανόνες υποβολής αιτημάτων για χορήγηση της εγγύησης.

• Την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθείται από την υποβολή αιτήματος κατάπτωσης της εγγύησης ως την καταβολή του ποσού της, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ιδιότητα της εγγύησης ως καταβλητέας «σε πρώτη ζήτηση».

Επίσης, προτείνει να συσταθεί ειδική ανεξάρτητη οντότητα για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εγγύησης με τους προβλεπόμενους όρους έκδοσής της, τις ενέργειες του διαχειριστή και τα γεγονότα που θα προκαλούν κατάπτωση της εγγύησης.

Επιπλέον, θεωρεί ότι θα ήταν σκόπιμο να προβλεφθεί η τακτική επανεξέταση και αξιολόγηση, από ειδική ανεξάρτητη οντότητα, της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, σε σχέση με τους στόχους και τις βραχυμεσοπρόθεσμες επιπτώσεις των διατάξεών του στα πιστωτικά ιδρύματα. Εύλογος χρόνος για την αναθεώρηση της συνολικής λειτουργίας του νέου προγράμματος θα μπορούσε να είναι το ένα έτος από τη θέσπισή του.

Το νομοσχέδιο πέρασε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη θετική ψήφο μόνο των βουλευτών της Ν.Δ., ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν προκειμένου να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ τάχθηκε «κατά», ενώ το ΜέΡΑ25 αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ταχύτατες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση το προωθεί προς έγκριση.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αλλάξει η διαδικασία, ώστε να κληθούν φορείς –μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες– και να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αμέσως μετά το τέλος των συνεδριάσεων για την έγκριση του προϋπολογισμού, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, Γ. Ζαββός υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοθετήματος, αναφέροντας παράλληλα ότι κατά τη σύνταξή του ελήφθησαν υπόψη όλες οι απόψεις των φορέων τους οποίους αφορά, καθώς και ότι ζητήθηκε και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εγιναν όλες οι διεργασίες», είπε και συνέχισε: «Συζητήθηκε με όλους, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ειδικούς από τις τράπεζες, ενημερώθηκε και η Κομισιόν. Οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα ήταν σε όφελος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». 

kathimerini.gr