Τα pretzel, τα γερμανικά κουλούρια, τα γνωρίζετε σίγουρα. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, είναι ευκαιρία να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά pretzel και να προσφέρετε στους συναδέλφους σας!

Υλικά:

2 φλιτζάνια γάλα

2 φακελάκια ξερή μαγιά

6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι

2 κουταλιές του γλυκού αλάτι

1/3 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

3 φλιτζάνια ζεστό νερό

6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων (ή αλλιώς σε ένα μικρό κατσαρολάκι) σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.

Ρίξτε στο καυτό γάλα την μαγιά και ανακατέψτε καλά, έως ότου η μαγιά να λιώσει. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα προσθέστε στο μείγμα την ζάχαρη, τις 4 κουταλιές του βουτύρου, το 1 φλιτζάνι αλεύρι και το αλάτι και ξεκινήστε να ανακατεύετε.

Στην συνέχεια θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός μίξερ. Ρίξτε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίστε το ανακάτεμα σε χαμηλή ισχύ, ώσπου η ζύμη να γίνει ελαστική.

Μεταφέρετε την ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και καλύψτε το με μια διάφανη μεμβράνη. Αφήστε το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καλύψτε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια. Καθένα από αυτά πλάστο έτσι ώστε να μοιάζει με σχοινί (περίπου 30 ίντσες). Στη συνέχεια, δημιουργήστε με αυτό το κλασσικό σχήμα ενός pretzel.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε την μαγειρική σόδα με το ζεστό νερό. Βυθίστε καθένα από τα pretzel μέσα στο μείγμα αυτό και έπειτα τοποθετήστε το στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί.

Ψήστε τα pretzel στον προθερμασμένο φούρνο για 7-11 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα από τον φούρνο και άλειψέ τα με το λιωμένο βούτυρο και αλάτι.

govastileto.gr


Πηγή