Προδημοσίευση: Μουσακάς με πουρέ πατάτας, κιμά κοτόπουλου και «μπεσαμέλ» γιαουρτιού
Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 1 ταψί 32 εκ. / Προετοιμασία: 30΄+αναμονή 1 ώρα / Χρόνος: 1 ώρα+30΄
Λαχταριστοί και πρωτότυποι μουσακάδες με φίνες και ευφάνταστες μπεσαμέλ στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουνίου με την Καθημερινή.
- 1.200 γρ. πατάτες μέτριου μεγέθους
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 1,5 εκ.
- 2 κουτ. σούπας αλάτι για τις μελιτζάνες
- 100 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
- 240 γρ. τσιπς πατάτας έτοιμα
- 100 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον κιμά
- 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι
- 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, χτυπημένα
- 200 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 300 γρ. κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 καρότο, χοντροτριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 καυτερή πιπερίτσα φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την «μπεσαμέλ» (γιαουρτόκομμα)
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 4 αυγά, χτυπημένα
Διαδικασία
Ανακατεύουμε τα υλικά της μπεσαμέλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί για να στεγνώσουν. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι, για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλάζοντας τακτικά το χαρτί.
Παράλληλα, τυλίγουμε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο μία μία και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-55 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τις ξεφλουδίζουμε, τις ρίχνουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα 100 ml λάδι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, το τζίντζερ, το μπαχάρι, τις δάφνες και το καρότο και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά και τον πατάμε με πιρούνι για να γίνει σπυρωτός, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει. Αφαιρούμε τις δάφνες, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Μουσακάς: Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και απλώνουμε τα 100 γρ. γραβιέρας και τα τσιπς. Απλώνουμε τον πουρέ με κουταλιές σε όλο το ταψί πάνω από τα τσιπς (δεν ανακατεύουμε, για να μείνουν τα τσιπς στη θέση τους), από πάνω τις μελιτζάνες και στο τέλος τον κιμά και την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά.